Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България настоява

...
Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България настоява
Коментари Харесай

Национално сдружение настоява за промяна в държавната политика за управление на малките населени места

Националното съдружие на кметовете на кметства в Република България упорства за смяна в държавната политика за ръководство на дребните обитаеми места. Това съобщи кметът на с. Момчиловци Сийка Суркова след завършилата втора открита среща на Сдружението, провела се край първомайското село Татарево, съобщи Българска телеграфна агенция.

Основните претенции на сдружението са посочени в отворено писмо, изпратено до ръководителя на Народното събрание, президента, министър- ръководителя, омбудсмана и други институции.

Селата с над 100 поданици да могат да избират собствен кмет; % от наемите и продажбите на общински парцели да се връща в кметствата; всеки кмет и кметски наместник да разполага с избран бюджет или предел, с които да реализира главните си отговорности и пълномощия. Това са част от настояванията и предложенията на кметове от Сдружението.

В националната среща на Сдружението са взели участие над 100 дребни кмета от цялата страна, добавя Сийка Суркова, която е координатор на Сдружението за област Смолян. Тя е безапелационна, че поставените претенции на кметовете са надпартийни и са свързани само с реализиране на естествен стандарт на живот на хората, които съставляват.

"Никой не регистрира, че на същинската "първа линия " бяхме ние-кметовете на кметства и кметските наместници, когато активността на множеството институции в страната беше парализирана в битката с ковид. Рисковете за нашето здраве и живот бяха огромни, след медиците и служителите на реда сме ", уточни кметът на Момчиловци.

Искайки смяна в изборното законодателство по отношение на избираемите кметове на кметства, от Сдружението припомнят, че съгласно настоящия изборен закон, над 250 000 души са лишени от право да избират своя кмет или да бъдат избирани.

На форума са показани и положителни образци като Поповица, където годишно се асфалтират по 4 км улици и смолянското село Момчиловци, в което през предишния мандат са вложени 1.5 млн. лева в инфраструктура.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР