Националното събрание на Франция (долната палата на парламента) отхвърли резолюцията,

...
Националното събрание на Франция (долната палата на парламента) отхвърли резолюцията,
Коментари Харесай

Националното събрание на Франция отказа убежище на Асанж

Националното заседание на Франция (долната палата на парламента) отхвърли резолюцията, призоваваща държавното управление на страната да даде политическо леговище на създателя на WikiLeaks Джулиан Асанж и да се опрости процедурата за приемане на леговище от лица, занимаващи се със сходна активност.

Дебатите по документа продължиха през целия ден в петък и продължиха до късно вечерта.

Според създателите на плана, „ закононарушението на Асанж се състои в това, че той е съобщил истината и се е занимавал с публицистика “. „ Сега както в никакъв случай по-рано Франция би трябвало да даде леговище на Асанж “, се споделя в предлагането, ориентирано към държавното управление на страната.

Друга точка от резолюцията, която няма наложителна юридическа стойност, съдържа апел да се опрости процедурата за даване на леговище на информатори. За задачата създателите на плана оферират за такива лица да отпадне нуждата да се намират на територията на Франция по време на подаването на съответното заявление. Идеята е информаторите да получат опция да изискат даване на политическо леговище и във френските консулства.

В края на януари Асанж получи правото да апелира екстрадицията, постанови Върховния съд на Англия, напомня БГНЕС.

На 10 декември 2021 година Върховният съд анулира по-ранно решение на английски съд, съгласно което би било " потискащо " 50-годишният австралиец да бъде екстрадиран и предаден на американската правосъдна система поради психологичното му здраве и риска от самоубийство.

Сега съдът позволи на Асанж, който е изправен пред 18 обвинявания, свързани с публикуването на 500 000 секретни американски досиета, да апелира това решение пред най-висшата правосъдна инстанция на Обединеното кралство по " правни въпроси от общо публично значение ".

Вашингтон желае Асанж да бъде изправен пред съда за публикуването през 2010 година от Уикилийкс на секретни военни документи, свързани с войните на Съединени американски щати в Афганистан и Ирак. Той може да бъде наказан на до 175 години затвор в Съединени американски щати, макар че е мъчно да се дефинира точната присъда, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР