Националното обединение на организации, които се борят за чист въздух

...
Националното обединение на организации, които се борят за чист въздух
Коментари Харесай

Еколози: ТЕЦ Брикел не може и не трябва да работи

Националното обединяване на организации, които се борят за чист въздух упорства за възстановяване на измерванията на замърсяването от " Брикел ", гласност на събранте данни и по-ефективни ограничения против систематичните извършители.

Националното обединяване за чист въздух „ Дишай, България “ ще упорства пред способените органи да не се анулира насилствената административна мярка за прекратяване на работата на Топлоелектрическа централа „ Брикел “. Причина за това е положението на постройката и инсталацията на централата, което заплашва здравето на жителите на град Гълъбово и близките обитаеми места, както и на служащите на компанията, която го оперира.

„ Ние изрично НЕ съдебномедицинска експертиза срещу работните места на хората, работещи в Топлоелектрическа централа „ Брикел “. Ние съдебномедицинска експертиза срещу бездействието на управлението на Топлоелектрическа централа „ Брикел “, което е оставило оборудванията си без поправки и обновяване от десетки години и брутално нарушава законите на Република България, с което заплашва здравето, както на своите служащи, по този начин и на всички поданици на град Гълъбово, а може би и на хората от някои от близките обитаеми места “, се споделя в публично писмо на „ Дишай, България “ до министъра на околната среда и водите Росица Благоева, копие от което е изпратено и до изпълнителния шеф на Изпълнителна организация по околна среда и шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора.

Представители на обединяването посетиха Гълъбово преди дни след зов за помощ от поданици на града и на място се увериха в пагубните измерения на екологичната рецесия, която се разиграва там. От постройката на Топлоелектрическа централа „ Брикел “ излиза непрекъснат черен пушек (не единствено от комина, а от целия остарял покрив на постройката или така наречен котелен цех), миризмата от който е непоносима даже и за хора, пребиваващи единствено за няколко часа в покрайнината. Навсякъде в града летят черни сажди, които с изключение на, че непосредствено се вдишват, попадат също по този начин и в храната и водата на хората. Сградата на топлоцентралата е очевидно в неприятно положение. По разкази на локални хора - ситуацията става нетърпимо последователно в последните 6-7 години, в които разрухата взима връх.

Състоянието на постройката и оборудванията е и основната причина, заради която в атмосферата се отделят неорганизирани излъчвания - безусловно отдолу под ламарините на разнебитения покрив. По роман на служащи от предприятието липсват обшивки на някои от котлите, както и нужни съставни елементи на системите за ликвидиране на димните газове.

Трябва смяна в отношението към систематичните извършители

„ Тъй като нашата задача и цел като обединяване на жители от над 10 български града е постигането на нормите за непорочност на въздуха в цялата страна и сме до болежка наясно какви са вредите за човешкото здраве от нечистия въздух, ние деликатно следим проблема „ Брикел “ както по медиите, по този начин и посредством документи, получени по силата на Закона за достъп до социална информация, от където сме осведомени за хронологията на събитията след голям брой цивилен сигнали, пускани години наред “, се споделя още в писмото на „ Дишай, България “ до министър Благоева.

В него се припомня и че на оператора на Топлоелектрическа централа „ Брикел “ и депото за неопасни боклуци от активността на централата неведнъж са формирани административно-наказателни производства, свързани с редица нарушавания, измежду които:
превишаване на позволения потенциал на инсталацията; дългогодишно изгаряне на неразрешени с КР типове горива - в тази ситуация биомаса и RDF, и отчитането на по-малко излъчвания на въглероден диоксид; нерегламентирано неорганизирано изпускане на излъчвания, идващо от сгуроотвала към теца, както и от постройката на котелния цех; неспазване на изискванията за стартиране и прекъсване на енергийните котли; нерегламентирано изпускане на излъчвания на нездравословни субстанции през комин 2 отвън случаите, позволени в комплексното разрешително; нерегламентирано заустване на отпадъчни и охлаждащи води в р. Сазлийка и бент. Розов бунар.
От обединяването упорстват също Изпълнителна агенция по околна среда да сложи измервателна станция според законовите условия, тъй че да се откри действителния принос на Топлоелектрическа централа „ Брикел “ в замърсяването, като данните бъдат публично налични сега в който са налични.

„ Дишай, България “ насочва и зов да бъде изработен емисионен и инструментален надзор на излъчванията на централата съгласно Наредба 6/99 година и наредбата, регламентираща допустимите излъчвания от огромни горивни съоръжения (ГГИ), като данните от измерванията бъдат публично налични сега, в който са налични.

Гражданите на България и работещите в страната ни заслужават естествени условия за живот и работа, съответстващи на 21-ви, а не на 18-ти век.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР