Национално турне с най-новото заглавие в своя афиш – мюзикъла

...
Национално турне с най-новото заглавие в своя афиш – мюзикъла
Коментари Харесай

Търновският театър тръгва на национално турне с „Криворазбраната цивилизация”

Национално турне с най-новото заглавие в своя плакат – мюзикъла „Криворазбраната цивилизация“, стартира Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов ” във Велико Търново. Спектакълът по музика на Дечко Таралежков и текст на Добри Войников се играе за първи път в България. До края на октомври търновските актьори ще гостуват в шест български града, а измежду тях са Попово, Кнежа, Враца, Мездра, Берковица и Хасково.

Преди да тръгне на турне, постановката ще бъде показана на търновска сцена. Представлението е на 20 октомври в огромна зала, а на него са поканени възпитаници от разнообразни учебни заведения в остарялата столица.

След обичания ефирен вид на „ Криворазбраната цивилизация ”, квалифициран от режисьора Хачо Бояджиев през 70-те години на предишния век, търновският спектакъл за първи път у нас слага това заглавие в музикален вид. Над сюжета и режисурата работи Борис Дюлгеров, художник е Лидия Къркеланова, диригент – постановчик – Игор Богданов, а диригент – Васил Вълчев. Хореографията е дело на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова.

Либретото на постановката е по истинския текст на Добри Войников, в което ловко е вплетена музиката на Дечко Таралежков. Режисьорът Борис Дюлгеров похвали истинското скимване на МДТ да спре своето внимание върху творбата на възрожденеца в основаването на мюзикъл. „Творбата на Добри Войников е важен живописен факт, който осмива с живописен усет и родолюбиво възприятие зрънцата на криворазбраната цивилизация. С това заглавие се стремим дебело да подчертаем тематиката за висотата на българския етничен дух. Ние не трябва да подценяваме висотата на нашата просвета, на българската цивилизация“, уточни режисьорът.

Мюзикълът „Криворазбраната цивилизация“ е взаимна продукция на музикалния и трагичния отдел, а в него вземат участие оркестърът, хорът и балетът на МДТ. Ролята на Хаджи Коста извършва Виктор Терзийски, а като Злата на сцената излизат Миряна Калушкова и Валерия Пейчева. В облика на Анка се превъплъщава Полина Петкова, а Милен Иванов е Маргариди.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР