Национално представителните организации на и за хора с увреждания поискаха

...
Национално представителните организации на и за хора с увреждания поискаха
Коментари Харесай

Национално представителни организации искат връщане на Росица Димитрова

Национално представителните организации на и за хора с увреждания желаеха връщането на зам.-министъра на труда и обществената политика Росица Димитрова и се оповестиха против Закона за персоналната помощ. Според тях той е дискриминационен и дава услуга единствено на 77 000 лица с увреждания, а не на всички , съобщи БГНЕС.

" Тази конференция е, тъй като към този момент има разделяне сред Национално представителните организации на хората с увреждания и родителите на деца с увреждания. Те ни упрекват, че ние не поддържаме проектозакона за персоналната помощ, който стои на масата повече от 8 година Ние не може да подкрепим законопроект, който е в услуга единствено на 77 000 лица, а не на всички хора с увреждания ", сподели зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания Адриана Стоименова.

Тя посочи още, че по плановете на омбудсмана Мая Манолова, която се зае с създаването на законопроекта са заложени по 2 часа на разположение и е дискриминационно единствено 15 000 лица да имат персонален помощник. Стоименова добави, че тяхната цел е още повече лица да имат достъп до такава услуга. Зам.-председателят сподели още, че в организацията са постъпили и сигнали за получени пари от външни източници и грантове, които са получили над 1 млн. лв. за обществени планове, които в следствие са изхарчени за финансиране на митинги.

" Ние желаеме Законът за персоналната помощ да влезе в Закона за обществените услуги, с цел да може всички хора да получат помощ, а освен за избрани. Не считам, че за всяка услуга би трябвало да се написа закон. Текстовете в него би трябвало да бъдат съобразени с конвенцията на Организация на обединените нации за хората с увреждания ", добави ръководителят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева.

Събева посочи, че близо 650 000 е броят на хората с увреждания в България и, че родителите на деца с увреждания би трябвало да се поддържат, а не да враждуват между тях.

" Противоборствата би трябвало да спрат, с цел да може да реализираме триумф и да живеем по-добре. В момента имаме късмет да променим бъдещето на болните си деца, с които сме тук, само че давам обещание, че повече няма да ги водим по конференции. Има действителен късмет да изпуснем момента поради кавги и конфигуриране на родители един против различен. Не би трябвало да позволяваме това да се случи ", добави още Събева.

Виолета Антонова от българската Асоциация за нервномускулни болести, съобщи, че по света хората с такива болести живеят до 42-годишна възраст, а у нас те умират преди да навършат година и половина или най-вече до 20 години. Според нея това се дължи на неналичието на съответна поддръжка от страна на страната.

Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев съобщи, че единственото предимство на подготвяния закон е, че той ще подсигурява достъпа до услугата „ персонален асистент”, а няма да е належащо да се кандидатства по стратегии както беше до момента. Той означи, че това е и първото държавно управление, което се е престрашило да постави пръст в раната и да стартира промяна в тази сфера. В тази връзка Долапчиев сподели, че хората с увреждания са срещу натиска, който се упражнява върху тях и на държавно равнище.

" Ние сме срещу приемането на оставката на зам.-министъра на труда и обществената политика Росица Димитрова. Тя няма никаква виновност и беше използвана по извънредно популистки метод. Тя стана жертва на медийния интерес. Тя показа доста добре страната ни на форума в Ню Йорк и нас не ни интересува какъв брой е платено за самолетния ѝ билет до такава степен ", разяснява Долапчиев.

Председателят на Съюза на слепите съобщи, че са изпратили писмо до премиера, вицепремиера и министъра на труда и обществената политика Бисер Петков с искане Димитрова да бъде възобновена на работното й място, тъй като тя е първият зам.-министър, който действително работи по проблемите на хората с увреждания.

Стана ясно още, че в идващите дни хората с увреждания, които се занимават със спорт ще излязат на митинг пред Националния стадион „ Васил Левски”. Пред него те ще разпънат палатка и ще са с бели фланелки. По време на митинга ще срещнат хората с проблемите и настояванията си

Припомняме, в на 18 юни президентът на КТ „ Подкрепа” Димитър Манолов провокира скандал, откакто изкрещя на протестиращите майки: „ И престанете да разхождате тези нещастни деца по улиците. Засрамете се, засрамете се!”. на 20 юни вицепремиерът Валери Симеонов пък съобщи, че " на майките не им е работа какъв брой коства билетът на зам.-министърката ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР