Националният защитник Мая Манолова ще сезира Конституционния съд, ако не

...
Националният защитник Мая Манолова ще сезира Конституционния съд, ако не
Коментари Харесай

Манолова сезира КС, ако не бъде въведено електронното гласуване

Националният бранител Мая Манолова ще сезира Конституционния съд, в случай че не бъдат въведени машинното и отдалечено електронно гласоподаване.
Тя взе присъединяване в полемиката " За или срещу машинното и отдалеченото електронно гласоподаване ", проведена от Политическа партия " Движение България на жителите " (ДБГ).

Коментарът на омбудсмана идва по отношение на импортирания законопроект от " Обединени патриоти " и ГЕРБ за анулация на машинното и електронно гласоподаване.

Манолова е на мнение, че тематиката за машинното и електронно гласоподаване се отнася освен до изборните права на българските жители, до честността на вота, само че и до отстояването на правилото на правотата страна.

Според публичния бранител ЦИК не са планували средства за осъществяване на закона за обезпечаване на машинно и електронно гласоподаване.

Манолова желае отговор от ЦИК за публичната поръчка за машинното гласоподаване.

Тя уточни, че във вторник ще се гласоподава макрорамката на бюджета за идната година в Народното събрание, по време на което ще се разбере дали изборният кодекс ще бъде спазен или не.

Националният бранител напомни, че машинното гласоподаване е било признато единомислещо с гласоподаване на политически партии. Породените възражения зародили от това, че машинното гласоподаване е скъпо.

Манолова напомни и че преди две години два милиона български жители са одобрили въвеждането на електронния избор.

Тя прикани институциите да удовлетворят настояванията на народа за въвеждане на електронното и машинно гласоподаване.

Припомняме, Манолова изпрати отворено писмо в Народното събрание, в което приканва депутатите да изпълнят наредбите от Изборния кодекс, в частта за машинното и електронното отдалечено гласоподаване. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР