Националният волейболен отбор на България за юноши до 17 години

...
Националният волейболен отбор на България за юноши до 17 години
Коментари Харесай

Виктор Карагьозов: Чувствам се удовлетворен от добре свършената работа

Националният волейболен тим на България за юноши до 17 години завоюва купата на Балканиадата в Сърбия и се класира непосредствено за европейското състезание по-късно през годината в Албания. Старши треньорът Виктор Карагьозов съобщи след огромния триумф за формалния уебсайт на БФВолейбол , че изпитва една задоволеност от добре свършената работа, само че заслугата e а на всички – щаб, състезатели и българските треньори, които са подготвили тези момчета.

- Станахте балкански първенци и се класирахте за европейско състезание. Как се чувствате след този триумф?
- Естествено, че съм доста удовлетворен. Чувствам се и задоволен от добре свършената работа. И най-много от обстоятелството, че успяхме да се класираме за европейско състезание от първата отдала ни се опция. Този резултат самичък по себе си съществено утвърждава престижа на българския волейбол.

- Кой бе най-трудният миг по пътя към този триумф?
- Имахме много сложни моменти. Времето ни за подготовка не беше задоволително, с цел да изградим образ на тима, който ние от треньорския щаб бихме желали. В същото време тази генерация от състезатели заради справедливи аргументи не съумя да взе участие в нито едно състезание и имаше потребност от повече мачове, с цел да показва на какво е способна. Не инцидентно на Балканиадата показахме възходяща градацията – заиграхме все по-добре от мач на мач. Проличаваше си, че с всеки минал ден и изигран дуел, волейболистите ни повдигат своите механически умения.

- Труден бе и моментът на старта на шампионата. Още в първия ден се срещнахме с Турция, която има отракан тим на централизирана подготовка.
- Започнахме много нерешително и много страхливо. Радващото беше, че в процеса на мача успяхме да повдигнем равнището си като тим, само че това не бе задоволително да извовюваме крайната победа. Много значим бе вторият мач. Един извоюван дуел, който имаше заплаха да загубим, само че за наслада се справихме изключително след много компликации в петия гейм. И най-после пристигна финалният мач, най-важния със Сърбия. Ако не бяхме се справили с Румъния, щеше да е без значение. Но в него момчетата съумяха да дадат максимума от това, на което са способни сега. Получи се един доста добре тактически изигран мач, с висок дух и себераздаване. Да победиш Сърбия на техен терен с 3:0 приказва единствено по себе си за метода, по който момчетата изиграха мача.

- Смятате ли, че този тим има темперамент?
- Не мога да кажа изрично, тъй като имам усещания единствено от три мача. Но фактът, че съумяха в най-важния дуел да се вдигнат и да победят считам, че имат нещо заложено в тях.

- Какви бяха мненията на другите участници в Балканиадата?
- Не успяхме да споделяме с тях, тъй като си тръгнахме директно след последната среща. Но имах поздравления от турския тим, с щаба на който успяхме да заменяем няколко фрази.

- Шокирахме ли сърбите с това изрично 3:0?
- Предполагам да. Изобщо не са го очаквали, още повече, че играха много непрекъснато в шампионата, както и много изчистено. В същото време на тях им трябваше единствено един гейм, с цел да станат балкански първенци и да се класират за европейското състезание. Предполагам, че е било шокиращо, тъй като залогът бе доста огромен, а крачката не беше огромна, с цел да съумеят да оползотворят труда си и да се класират за Евроволей.

- Получихте ли поздравления от волейболната общност у нас?
- Да. Получихме доста поздравления.

- Как се работи с новото управление на федерацията?
- Много добре. Бяхме обезпечени по време на подготовката с всичко, въз основата на опциите, които има Българска федерация само че волейбол. През тези две седмици на лагера в София имах контакти с мениджъра Стефан Чолаков, всичко беше на равнище. Надявам се, че в бъдеще времето за подготовката за европейското ще бъде много повече и това ще ни даде опция да се подготвим оптимално добре за европейското.

- Според вас какъв брой време ще е нужно за оптимална подготовка?
- Иска ми се колкото се може повече. Но минимумът би трябвало да бъде 40 дни. Всичко това съчетано с контролни срещи, с цел да влезем в по-сериозна игрова подготовка и да почистим неща, които не се виждат.

- Върху какво би трябвало да работи тази селекция през лятото преди европейското?
- Във всяка една фаза на играта. Те са още много дребни момчета. Някои неща във връзка с техническата им просветеност, върху тактичност също да се поработи. Ние би трябвало да създадем тим с образ, който да бъде конкурентен на водещите отбори в Европа. Тук е мястото да изразя благодарности на сътрудниците, които са работили с тези момчета, тъй като при всички случаи този триумф е и техен.

- Повишават ли се упоритостите в този момент за европейското?
- Не мога да кажа дали се покачват. Най-важното е, че успяхме да класираме този тим на самото европейско. За младите състезатели е доста значимо да се допрян до техните връстници да видят къде са. Но пък въпреки това апетитът идва с яденето. Аз като треньор, дружно щаба, ще се опитаме оптимално да подготвим отбора ни за европейска сцена.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР