Националният туристически борд издига кандидатурата ни за 2020 г.Националният борд

...
Националният туристически борд издига кандидатурата ни за 2020 г.Националният борд
Коментари Харесай

Предлагат София за евростолица на  интелигентния туризъм

Националният туристически ръб издига кандидатурата ни за 2020 година

Националният ръб по туризъм /НБТ/ ще издигне кандидатурата на София за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 година, каквато самодейност има Европейската комисия.

Това стана ясно по време на 6-тата годишна среща на организацията, която се организира под мотото „ 2019 – година на вътрешния туризъм, вложенията и нововъведенията “. В нея взеха присъединяване министърът на туризма Николина Ангелкова, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев, както и над 150 водачи в туристическия отрасъл, интернационалните и локални корпорации и организации, измежду които представители на IT компании, телекоми, банки и финансови институции, работодателски и браншови организации.  

На форума стана ясно, че огромна част от най-важните „ умни услуги “ към този момент  са създадени. Високоскоростен интернет, паралелни мрежи, основани напълно да поддържат съгласуваност сред устройства, както и мобилни приложения към този момент има в София и други огромни градове. На тяхна база могат да се дават услуги като видеонаблюдение, мъдро сметосъбиране, премерване на чистотата на въздуха, образован градски превоз, мъдро паркиране, резервационни системи за културни събития, заведения за хранене и хотели и доста други благоприятни условия, които ще подобрят качеството на живот в градовете и оттова ще усилят техния капацитет като туристически дестинации.

Един от панелите в конференцията беше отдаден на капацитета на София да се трансформира в център на конгресен, културен, събитиен, юношески и фестивален туризъм. 
„ Конгресният туризъм е артикул номер едно в бранша, той би имал най-висока принадена стойност. България има всички дадености да развива най-рентабилния туристически артикул, само че й липсва повсеместен работещ модел “, акцентира Мартин Захариев, зам.председател на УС на сдлужението. И добави, че НБТ има подготвеност да предложи подобен модел и да играе основна роля в използването му. 
Необходима е дълготрайна визия за развиването на конгресния туризъм в София до 2030 година Първата стъпка е да се сътвори работещо звено, в което да си партнират Столична община и всички останали участници в този бизнес. „ В момента София като конгресна дестинация е като раздрънкан автомобил – ние имаме всички елементи, само че ни липсва система, по която да ги съвместим и да проработят. Важно е да обединим старания и да създадем работещ механизъм по сходство на този, който имат одобрени конгресни центрове като Виена, Берлин, Прага, Краков ”, разяснява Полина Карастоянова, изпълнителен шеф на сдружението.

Навлизането на нови интернационалните хотелски марки във високия клас е основна причина за възстановяване на имиджа на София и привличането на повече туристи. Около това мнение се сплотиха присъстващите на форума. Според кмета на София Йорданка Фандъкова, значимо за града е модернизирането на хотелите и стъпването на нови хотелски марки. Тя уточни, че за интервала 2008-2018 броят на нощувките в столицата се е нараснал с 36%, а броят на непознатите туристи е скочил с 82%. „ Допълнителен плюс на града е съществуването на влиятелни четири и петзвездни хотели, които обезпечават отлични благоприятни условия за провеждането на събития от всевъзможен формат. Галакси Инвестмънт Груп има дълготраен опит точно в привличането на огромни интернационалните марки, част от които са хотелите InterContinental Sofia и Hilton Sofia, желани от голям брой задгранични посетители на града, дипломати и представители на високопоставени делегации от целия свят “, показа по време на събитието шефът на „ Галакси Инвестмънт Груп “ Константин Бояджиев. По думите му интернационалните вериги от подобен сан оказват позитивно въздействие върху имиджа на София като туристически бранд, защото те са неговата реклама. Те притеглят своите интернационалните лоялни клиенти тук и демонстрират и разпространяват дестинацията София и България, добави още мениджърът.  

„ Изключително значимо за имиджа на страната е наличието на интернационалните международни вериги като InterContinental Sofia и Hilton Sofia. Присъствието на сходен вид висок клас хотели е от изключително значение за туризма “, добави  министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя регистрира над 8,4 милиарда лева доходи през 2018 година, което е с 6% повече, спрямо година по-рано. За последните три години - от 2015 насам, растежът на приходите от интернационален туризъм са 34%, сподели министърът на туризма. Според нея през предходната година страната ни е посетена от над 9 млн. задгранични туристи.  

По време на срещата НБТ показа своите причини бюджетът за реклама на туризма да се образува на база 1% от приходите, които секторът и обвързваните с него промишлености генерират годишно в националната стопанска система. До момента вложенията са доста по-малки и това рефлектира върху конкурентоспособността на България като туристическа дестинация спрямо пазарите на прилежащите страни, съгласно представителите на сдружението. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР