Националният тим на България загуби от Литва със 70:72 (22:16,

...
Националният тим на България загуби от Литва със 70:72 (22:16,
Коментари Харесай

Националите ни по баскетбол на крачка от сензационна победа над Литва

Националният отбор на България загуби от Литва със 70:72 (22:16, 8:18, 25:17, 15:21) като хазаин в „ Арена Самоков “ в среща от петия кръг от първия стадий на квалификациите в група F за Световното състезание по баскетбол за мъже през 2023 година. Това бе четвърто проваляне за националите, които имат и една победа от петте си срещи досега, като към момента са трети в подреждането и имат шансове за класиране в идната фаза на пресявките. В последния си мач от този стадий българите гостуват на Босна и Херцеговина на 4 юли, понеделник.

Тимът на Литва е водач във краткотрайното класиране с 5 триумфа от 5 срещи и към този момент си бе обезпечил място във втората фаза на квалификациите. В другия мач от групата довечера Босна и Херцеговина гостува на Чехия. Босненците са с актив 2-2, а чехите са с една победа от 4 мача, предава Българска телеграфна агенция.

Българският състав изигра доста мощен мач, като водеше в огромна част от него, пред прочувствената аудитория в Самоков и бе покрай това да се поздрави с триумфа, само че не устоя в последните минути.

Лидерът на националния ни отбор Александър Везенков бе най-полезен с 29 точки, 11 битки и 2 асистенции за 38 минути на терена.

Националите направиха добра първа част, в която изостанаха с 5:11 в началните 4 минути, само че понижиха до 10:11, закрепени с тройка на Дий Бост. При оставащи 2 минути и половина България отново се приближи до една точка – 15:16, а със серия от общо 10:0 обърна до 22:16 против Литва в края на първите 10 минути.

Последваха нови мощни моменти за състезателите, водени от селекционера Росен Барчовски, като разликата се задържа в границите на 4-5 точки за българския състав. Три минути и половина преди почивката Александър Везенков направи резултата 28:22 за България, само че литовците последователно изравниха и поведоха с 34:30 в края на първото полувреме.

С две следващи тройки на Александър Везенков и забивка на Йордан Минчев националният отбор на България обърна до 38:34 в своя изгода при започване на третата четвърт, а след това поведе с 8 точки при 42:34 след тройка на Минчев. Томас Димша обаче върна тройката, а Игнас Браздейкис понижи до 3 точки пасива на гостите. България отново повиши разликата до 49:41 три минути преди края на частта. Баскетболистите на Литва не разрешиха по-сериозно отделяне и се приближиха на точка при 49:48, а преди последните 10 минути домакините в „ Арена Самоков “ водеха с 55:51.

Българите започнаха добре финалната четвърт, увеличавайки преднината си до 10 точки – 61:51, само че съставът на старши треньора Казис Максвитис понижи до 2 точки пасива си в средата на частта, а при оставащи по-малко от 4 минути обърна до 65:63 в своя изгода. Натурализираният американец Дий Бост вкара за 66:65 за България, само че литовците отново излязоха напред в резултата. По-малко от 2 минути преди финала гостите водеха с 69:66. Станимир Маринов изравни, само че последва бърз панер за съперника. Везенков върна една точка от наказателната линия за 70:71, националите имаха шансове да поведат, в това число при офанзива, приключена от Маринов 6 секунди преди края, само че не съумяха и успеха отиде в актива на литовците.

Освен Везенков, измежду най-резултатните за България се подредиха Дий Бост, Димитър Димитров и Йордан Минчев с по 9 точки.

За тима на Литва най-вече вкара Игнас Браздейкис – 13 точки, 6 битки и 2 асистенции, а с 12 точки и 6 битки приключи Мариус Григонис.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР