Националният статистически институт започва от този месец провеждането на Наблюдението

...
Националният статистически институт започва от този месец провеждането на Наблюдението
Коментари Харесай

Как се справяме със семейния бюджет проверява статистиката

Националният статистически институт стартира от този месец провеждането на Наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани семейства.

Изследването на домакинските бюджети е най-старото извадково наблюдаване в България. От началото му, сложено през 1925 година, до в този момент то е главен източник за приемане на систематизирана информация за приходите, разноските и потреблението на популацията в страната.

Изследването е годишно и е включено в Националната статистическа стратегия за 2018 година. В него ще вземат присъединяване 3 060 семейства от цялата страна, определени на инцидентен принцип,  които са разграничени в три подизвадки от по 1 020 семейства. В интервала април - юни 2018 година семействата от всяка подизвадка се включват поредно в Наблюдението на домакинските бюджети. Всяко домакинство взе участие в проучването четири пъти в границите на дванадесет месеца на ротационен принцип.

 За област Пазарджик ще вземат присъединяване 108  семейства, разграничени в три подизивадки от по 36 семейства. В региона проучването ще се организира в градовете Пазарджик, Батак, Велинград, Панагюрище, Пещера, Ракитово и Септември, както и в селата Грашево, Звъничево, Ковачево, Мененкьово, Мало Конаре, Поибрене и Сарая.

По време на своето присъединяване семействата попълнят дневници за получените приходи и направените разноски през настоящия месец, както и информация за нерегулярните приходи и направените разноски за предходните два месеца, когато не са взели участие директно в проучването. От всяко домакинство се изисква да означи всекидневно постъпилите доходи и направените разноски за цялото домакинство. 

Всяко домакинство ще бъде посетено от анкетьор, който ще се легитимира със служебна карта и ще подкрепя попълването на формулярите. Получените данни ще се употребяват единствено за статистически цели - приемане на систематизирана информация за приходите, разноските, потреблението и изискванията на живот на семействата в страната.

Наблюдението на домакинските бюджети е главен източник за приемане на систематизирана информация за приходите, разноските и потреблението на популацията в страната, която е нужна за създаване на разнообразни политики и ограничения в обществената сфера. Въз основа на информацията от проучването се създава обществената политика на страната в области като пенсионното обезпечаване и общественото подкрепяне, както и ограничения за възстановяване на виталния стандарт на популацията.

 Подобни проучвания се организират във всички страни от Европейския съюз и в редица страни по света и съставляват неделима част от активността на статистическите институции.

Повече информация за методологията на наблюдението, както и резултати от предишни проучвания, могат да се намерят в рубриката „ Доходи, разноски и ползване на семействата “: http://www.nsi.bg/bg/node/3168.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР