Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изрази подкрепа за предлаганите

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изрази подкрепа за предлаганите
Коментари Харесай

Тристранката подкрепи въвеждането на „европейска пенсия“

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) изрази поддръжка за предлаганите промени в Кодекса за обществено обезпечаване, с които у нас се вкарва Паневропейският пенсионен артикул. Вносител на предлагането, обсъждано на днешното съвещание на съвещателния орган, е вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Паневропейският пенсионен артикул, придобил известност под названието " европейска пенсия ", ще даде опция фондове от други страни на Европейски Съюз да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии. Промените ще разрешат и преместване на осигуровките и пенсиите от една страна в друга, в границите на Съюза, в случай че обезпечения смени мястото си на живеене.

Европейските пенсии ще са напълно на непринуден принцип, сходно на фондовете за непринудено пенсионно обезпечаване, които и сега съществуват в българското законодателство, планува още законопроектът. Пенсионните артикули ще се разграничават един от различен, а хората ще имат опция сами да вземат участие в ръководството на вложенията, избирайки доходоносни, само че рискови или или по-малко рискови, само че по-безопасни разновидности на ръководство на средствата си. Всеки обезпечен ще може да има единствено една сметка за европейска пенсия.

Социалните сътрудници в НСТС обявиха кардинална поддръжка за предлаганите промени. От КТ „ Подкрепа “ се усъмниха в тяхната успеваемост. Според синдиката този механизъм няма да сработи в страна, в която хората имат прекомерно лимитирани опция да икономисват в допълнение средства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР