Националният регистър за донори на стволови клетки, който се намира

...
Националният регистър за донори на стволови клетки, който се намира
Коментари Харесай

УМБАЛ „Александровска“ набира донори на стволови клетки

Националният указател за донори на стволови кафези, който се намира в Университетска болница „ Александровска “ в София, търси донори. Това оповестиха от лечебното заведение в Световната седмица на донорите на стволови кафези. От болничното заведение беседваме с ръководителя на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови кафези проф. Елисавета Наумова , която неотдавна бе отличена за принос към развиването на световната медицина и просвета в границите на XII-ия интернационален медицински конгрес на Югоизточно европейския медицински конгрес, състоял се от 6 до 10 септември в Солун.

„ Ние разполагаме с указател, в който са включени всички искащи да дарят костен мозък или периферни стволови кафези. Също по този начин разполагаме с банка за даряване на пъпната шнур след раждането “, уточни проф. Наумова.
В нашия указател сега има над 3500 евентуални доброволни донора, а в банката има над 550 единици. Това е малко. За особеностите на нашия генофонд би трябвало да бъдат най-малко 5000. Затова ние вършим съответните акции.
Проф. Елисавета Наумова, началник на Клиниката по клинична имунология към УМБАЛ „ Александровска “

„ Кампанията ни е целогодишна и непрекъсната, само че в избрани интервали на време се опитваме да подсещаме на всички, че в България и по света има хора, които нямат шанса да са здрави, а са заболели от нелечими болести и единственият им късмет за живот и излекуване е трансплантацията на хемопоетични стволови кафези “, изясни доктор Наумова.

Тя означи, че успеваемостта на трансплантациите е сред 60 и 80%.

Хора на възраст сред 18 и 35 години без клинични болести и които са уверени, че желаят да оказват помощ на хората, са най-предпочитаните донори.

„ 70% от трансплантациите се правят от периферни стволови кафези, т.е. болката е като при едно кръводаряване “, означи проф. Наумова.


Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР