Националният превозвач Turkish Airlines очаква да се превърне в шестата

...
Националният превозвач Turkish Airlines очаква да се превърне в шестата
Коментари Харесай

Turkish Airlines ще се превърне до края на 2022 г. в шестата най-ценна марка авиопревозвач

Националният транспортьор Turkish Airlines чака да се трансформира в шестата най-ценна самолетна компания в света преди началото на 2023 година, съобщи пред Анадолската организация ръководителят на управителния съвет и изпълнителния комитет на самолетната компания.

С пазарна стойност от над 10 милиарда евро (10,6 милиарда долара) националният транспортьор е десетата най-ценна авиомарката в света, сподели Ахмет Болат.

Този триумф е доказателство за двуцифрения му напредък през съвсем последните две десетилетия, като се изключи 2016 година и 2020 година, сподели той.

Болат съобщи, че откриването на летище Истанбул през 2018 година също е подкрепило растежа и силата на компанията, защото е решило казуса с дефицита на потенциал.

" Летище Истанбул има потенциал за над 120 излитания и кацания на час. Новото летище беше наложително изискване за нашия напредък ", означи той.

Играч от международна класа

Той добави, че вложителите са удовлетворени да видят ясния интерес на държавното управление да трансформира турския бранш на въздушния превоз в състезател от международна класа, вследствие на което са закупили повече акции на Turkish Airlines.

" Пътниците също по този начин избират да летят с нас заради оперативните проблеми, с които се сблъскват европейските самолетни компании, и това способства за нашата доходност ", сподели Болат.

До края на тази година самолетната компания има за цел да транспорти над 72 милиона пасажери и над 88 милиона през идната година, акцентира той.

Според последните данни на платформата за обществено обявяване на Турция, самолетната компания е посрещнали 66,3 млн. пасажери през интервала януари-ноември, което е с 3,7% по-малко в съпоставяне със същия интервал на предпандемичната 2019 година

Компанията разгласи чисти доходи в размер на 2,25 милиарда $ през първите три тримесечия на тази година, което е петкратно нарастване в съпоставяне със същия интервал на 2019 година

" Това е най-голямата цифра в историята на Turkish Airlines и на европейската авиация, с помощта на тактиките, които приложихме по време на пандемията ", съобщи Болат.

" Бяхме планували взрив в търсенето на пътувания след пандемията и по тази причина определихме проектите си в сходство с това, като да вземем за пример опазване на работната мощ ", изясни той.

" Това ни обезпечи огромно преимущество, когато рестриктивните мерки за пътешестване бяха анулирани ", добави той, като съобщи, че множеството други европейски самолетни компании са били сюрпризирани.

Магнит за туристи

С началото на летния сезон през юни възходящият интернационален въздушен трафик към и от европейските страни провокира рецесия на доста летища, където личният състав беше понижен поради COVID-19, а чиновниците стачкуваха.

Болат акцентира, че Turkish Airlines е отбелязала растеж в броя на пасажерите както от точка до точка, по този начин и на трансферните пасажери, изключително по маршрутите на дълги дистанции.

" Ръстът в броя на пасажерите ни се дължи и на увеличението на броя на идващите в Турция туристи ", акцентира той.

Според данни на Министерството на културата и туризма, оповестени предходната седмица, броят на задграничните туристи, посетили Турция в интервала януари-ноември, е повишен с 84,8% на годишна база до 42,2 млн. души.

Когато към тях се прибавят и турските жители, живеещи в чужбина, броят им за 11-те месеца нараства до 47,6 милиона, сочат данните на министерството.

" За идната година сме си сложили за цел да увеличим потенциала със 17-20% ", сподели Болат.

Стотици дестинации, огромен автопарк

Turkish Airlines разполага с флот от над 390 самолета и се стреми да доближи 427 до края на 2023 година

" Очакваме доставката на 400-ия ни аероплан в средата на февруари. Проблемите със самолетите Boeing 787 във фабриката са преодолени. Първият ни аероплан ще дойде в края на този месец ", сподели Болат.

В момента компанията лети до 342 дестинации в 129 страни, в това число и до Турция, като задачата за идната година е 346.

През идната година самолетната компания ще добави към своята мрежа от полети огромните американски градове Денвър и Детройт, както и Палермо, Италия, и Катовице, Полша, като също така ще усили честотата на полетите в актуалните мрежи.

Болат добави, че Turkish Airlines има за цел да започва директни полети до Австралия, а не да лети със споделени полети.

" Искаме да пренесем нашия байрак в Сидни и Мелбърн през идната година ", сподели той.

Болат означи също, че компанията ще наеме повече от 1100 водачи и 2000 души кабинен личен състав.

" Очакваме увеличение на търсенето на водачи. Затова ще увеличим потенциала на нашата летателна академия с 50%, с цел да образоваме по 300 водачи годишно ".

По отношение на активността на AnadoluJet, марка на Turkish Airlines, Болат съобщи, че те се стремят към съвсем 50% нарастване на честотата на полетите до март идната година с помощта на огромното търсене на вътрешни линии.

" AnadoluJet ще бъде известна и като нискотарифна самолетна компания, предлагаща интернационалните полети ", сподели той.

Болат съобщи, че вложенията на Turkish Airlines през 2022 година възлизат на 2,8 милиарда $, най-вече за закупуване на самолети и мотори.

" Заделихме 3,8 милиарда $ за вложения през 2023 година ", добави той. /БГНЕС

Истанбул / Турция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР