Националният план за възстановяване и устойчивост е предпоставката България да

...
Националният план за възстановяване и устойчивост е предпоставката България да
Коментари Харесай

За да получим 12 млрд. евро от ЕС, ни трябва адекватен план за възстановяване и устойчивост

Националният проект за възобновяване и резистентност е предпоставката България да получи спомагателни средства за възобновяване на стопанската система след рецесията, провокирана от Ковид-19. Европейският съюз отпуска един невиждано огромен финансов пакт от 750 милиарда евро, които би трябвало да бъдат налични до държавите-членки на база на по този начин направените проекти. Максималният размер от средства за България са малко над 12 милиарда евро.
Тези средства ще бъдат отпуснати, в случай че представим съответен народен проект и тактика, които да дават отговор на главните цели и политики, заложени в общата европейска вероятност, изяснява евродепутатът Цветелина Пенкова от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

„ Приоритетите, заложени в националните проекти, посредством които ще се кандидатства за финансиране, би трябвало да са концентрират върху вложения в прехода към зелена стопанска система, вложения в нововъведения и просвета и третото направление е - подкрепяне на процесите на цифровизация “, изясни Пенкова.

Нашият проект е направен прекомерно административно в първичния си вид, счита още евродепутатът. По думите й там са включени и „ остарели “ планове, които не са получили вложения от други европейски фондове, което съгласно Пенкова може да спъне приемането на Националния проект и тактика и приемане на финансирането.

„ Това значи, че вместо 12 милиарда евро може да получим по-малко средства. Създава се и наклонност за една „ алена лампичка “.Ако има план не отговарящ на условията, ще бъдат обсъждани с повече внимание даже и тези, които са в действителност съответни “, добави Цветелина Пенкова.

Стара Загора е измежду районите, наранени от зеления преход във връзка с въглищните централи от комплекса „ Марица-изток “, които чакат повече средства и благоприятни условия за локалния бизнес по Националния проект за възобновяване, изяснява и Олег Стоилов от Търговско промишлената палата в Стара Загора.

„ Трябват и съответни оферти от бизнеса, би трябвало да използваме и съответните запаси и финанси за реализация на ефикасни и нови благоприятни условия да се разкрият високотехнологични производства, които пък ще дадат опция за по-високи заплати на хората. Затова и създадохме клъстер за чиста околна среда към Палатата “, разяснява Стоилов.

Евродепутатът Цветелина Пенкова счита, че в Националния ни проект за възобновяване и резистентност е трябвало да се заложат и съответни инфраструктурни планове за трансформацията на енергийния комплекс „ Марица-изток “, в това число за потреблението на газ и водород за произвеждане на електрическа сила в сегашните ТЕЦ-ове.

Държавите - членки би трябвало да предадат финалните версии на националните проекти за възобновяване и резистентност до 30 април тази година. Очаква се  тези средства да стартират да се отпускат от есента. Това обаче ще е допустимо единствено в случай че няма забележки по проектите и в случай че те дават отговор на условията и критериите.

Ако има проблеми с проектите, това ще забави отпущането на средствата, а може и да бъде съдбовно са браншове и бизнеси, които съществено са наранени от рецесията, провокирана от ковид.

Евродепутатът Цветелина Пенкова напомня, че един от главните критерии за отпущането на тези средства ще бъде и съблюдаването на върховенството на правото. „ На процедура всяко едно евро което ще се влага в България ще бъде подлагано на оценка от риска от корупция “ , разяснява Пенкова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР