Националният осигурителен институт (НОИ) започва да превежда директно българските пенсиите

...
Националният осигурителен институт (НОИ) започва да превежда директно българските пенсиите
Коментари Харесай

НОИ вече изплаща директно българските пенсии в Германия

Националният застрахователен институт (НОИ) стартира да превежда непосредствено българските пенсиите на хора, които са декларирали предпочитание да ги получават в Германия. Това оповестиха от пресцентъра на Национален осигурителен институт.

До този миг това се случваше посредством способената институция в западноевропейската страна. Промяната е реалност разследване на подписано съглашение за административно съдействие сред социалноосигурителните служби на двете страни, влезнало в действие от 1 март 2020 година С него Германското пенсионно обезпечаване (ГПО) и Национален осигурителен институт се споразумяха от началото на юли тази година да преминат към непосредствено погашение на пенсиите, без посредничеството на другата институция. Българските пенсионери в Германия към този момент са осведомени с писмо от ГПО за смяната в метода на погашение.

За да стартира изплащането на пенсията непосредствено от България, всеки следва да изпрати в Национален осигурителен институт запълнен формуляр "Декларация за погашение на българска пенсия с BIC/IBAN ", удостоверен от банковата институция, в която е разкрита банкова му сметка в Германия. Посочената сметка би трябвало наложително да бъде персонална. Формулярът може да бъде изтеглен от интернет страницата на Национален осигурителен институт в графа "За потребителя "/ "Формуляри "/ "Формуляри и мостри по регламенти "/ "Други мостри и формуляри ".

Деница Сачева: Няма планове да се понижава минималната заплата и пенсиите

Живеещите в Германия пенсионери имат задължението да показват пред осигурителния институт и настоящо уверение за регистрация от общината по местоживеене в Германия. Те следва да показват и заверена в интервала от 1-ви ноември до 31-ви декември всяка календарна година декларация за продължение приемането на пенсия от Република България. Първата такава декларация се изисква в края на актуалната година.

Извън съглашението за непосредствено заплащане остават пенсиите, които са избрани на съображение на Спогодбата от 20 февруари 1958 година сред държавното управление на Народна Република България и държавното управление на Германската демократична република за съдействие в региона на обществената политика. Изплащането на тези пенсии ще продължи да се реализира посредством ГПО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР