Националният осигурителен институт (НОИ) напомня, че българските граждани, получаващи пенсии

...
Националният осигурителен институт (НОИ) напомня, че българските граждани, получаващи пенсии
Коментари Харесай

Българските пенсионери в Турция могат да подават декларации за живот до 27 август т.г.

Националният застрахователен институт (НОИ) припомня, че българските жители, получаващи пенсии въз основата на съглашението сред държавните управления на Република България и на Република Турция за погашение на български пенсии в Турция, са задължени по силата на това съглашение два пъти в годината да заявяват пред българските управляващи, че са живи.

Получателите на такива пенсии би трябвало през месеците януари и юли на съответната календарна година да се явяват персонално пред формален орган в Република Турция за легализация на декларацията за живот.

След заверката оригиналът на документа се изпраща до Националния застрахователен институт (НОИ), дирекция „ Европейски регламенти и интернационалните контракти “ на адрес: 1303, София, бул. „ Ал. Стамболийски “ № 62-64.

За да не се стопират пенсиите на лицата, документът би трябвало да е получен в период до 10 февруари, когато той се отнася за първото полугодие. Срокът за подаване на декларациите за живот за второто полугодие на 2019 година от лицата, получаващи пенсии в Република Турция, бе до 10 август, в този момент се удължава до 27 август т.г.

В случай на прекъсване на пенсията изплащането се възобновява след приемане в Национален осигурителен институт на въпросната съответно заверена декларация за живот. Официални органи за легализация на декларациите са посланиците и консулите на Република България в Република Турция, турският Институт за обществено обезпечаване или други длъжностни лица, избрани от турското вътрешно законодателство - община, кметство, регионална администрация, нотариус и така нататък

Образец на декларацията за живот е налична на интернет страницата на Национален осигурителен институт в графа „ За потребителя “/„ Формуляри “/„ Формуляри и мостри по регламенти “/ „ Образци на декларация за продължение изплащането на български пенсии на лица, живеещи в други страни “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР