Националният омбудсман Диана Ковачева отказа категорично да става служебен премиер.

...
Националният омбудсман Диана Ковачева отказа категорично да става служебен премиер.
Коментари Харесай

Вземи го ти! Приключиха разговорите с потенциалните служебни пр...

Националният омбудсман Диана Ковачева отхвърли изрично да става длъжностен министър председател. „ Клетвата ми за арбитър в Европейския съд по правата на индивида е напълно скоро, тъй че не мога да стана длъжностен министър председател. Имам период, в който би трябвало да встъпя – 17 април “, изясни тя след срещата при президента.

 

На среща при Радев бе и подуправителят на Българска народна банка Радослав Миленков. Той разяснява дали би приел поста на длъжностен министър председател с отпратка към вчерашните думи на гуверньора на Българска народна банка Димитър Радев. Според Радев, не е добра концепция Българска народна банка да се въвлича в политически процеси. Освен това, има правила на ЕЦБ, съгласно които управителните постове в централните банки не би трябвало да се съвместяват с такива длъжности.

" Вчера шефът на Българска народна банка ясно обрисува къде се нарежда Българска народна банка в националната и интернационалната рамка. В този подтекст да ви припомня, че съм член на Надзорния съвет на ЕЦБ ", разяснява Миленков на излизане от срещата с президента Румен Радев, осведоми Българска национална телевизия.

 

На съвещания при президента дойде и подуправителят на Българска народна банка Петър Чобанов.

„ Вие знаете, че аз постоянно във всяка обстановка съм постъпвал отговорно от позиция на обществения интерес. В момента това, което върша като подуправител на Българска народна банка, също е доста значимо. Чухте шефа какви съображения изрече пред вас през вчерашния ден. Мисля, че и за Еврозоната, и за икономическото развиване, екипът в Българска народна банка, който е образуван, би трябвало да продължи да работи и да вървим напред. От тук нататък, несъмнено, всеки един от нас би трябвало да се съобрази с крайното решение на президента ”, съобщи Чобанов.

Включването на шефа и подуправителите на Българската национална банка (БНБ) в тази процедура е решение на законодателя, разяснява подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров на излизане от срещата си с президента по отношение на процедурата за назначение на длъжностен министър-председател. " Аз съм тук да осъществим конституционната процедура. Това, което обсъдихме с президента, беше ролята и дилемите на Българска народна банка в процеса на присъединение към еврозоната ", уточни Гюров.

Зам.-председателите на Сметната палата Горица Кожарева и Тошко Тодоров отхвърлиха съответен коментар след срещата с президента. Казаха, че са доста обезпокоени. Тодоров показа, че жена му не е спала от месец от терзание. Двамата считат, че е неразбирателство изборът за длъжностен министър председател да се свежда единствено до 10 души. Според тях, има по-достойни хора да заемат този пост.

 

По-рано денем, президентът Румен Радев разяснява по какъв начин минават консултациите с евентуалните претенденти за длъжностен министър-председател с думите: " Опциите са извънредно стеснени. Виждате, че има и редица проблеми във връзка с съгласуемост на редица от тези длъжности ".
 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР