Националният кардиологичен план трябва да обедини държавните институции, професионалните и

...
Националният кардиологичен план трябва да обедини държавните институции, професионалните и
Коментари Харесай

Национален кардиологичен план да обедини институциите и обществото с цел по-добро здраве, настояват експерти

Националният кардиологичен проект би трябвало да сплоти държавните институции, професионалните и научните среди, бизнеса, неправителствения бранш за възстановяване на индикаторите в заболеваемостта и смъртността от сърдечносъдови болести, по които България остава трайно на водещи позиции измежду страните от Европейския съюз.Това стана ясно на конференция, проведена от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) с поддръжката на в. " Капитал ". Форумът се организира на 3 май 2023 година в София Тех Парк и може да бъде проследен на YouTube канала на в. " Капитал ": .

Националният кардиологичен проект би трябвало да сплоти държавните институции, професионалните и научните среди, бизнеса, неправителствения бранш за възстановяване на индикаторите в заболеваемостта и смъртността от сърдечносъдови болести, по които България остава трайно на водещи позиции измежду страните от Европейския съюз.

Това стана ясно на конференция, проведена от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) с поддръжката на в. " Капитал ". Форумът се организира на 3 май 2023 година в София Тех Парк и може да бъде проследен на YouTube канала на в. " Капитал ": .

Институциите, пациентите и бизнесът поддържат българските кардиолози
Реклама
Форумът бе открит от доцент Васил Трайков, ръководител на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ). " В самодейността за приемането на Национален кардиологичен проект сме дружно с нашите сътрудници от Българското сдружение по интервенционална кардиология и Съсловното съдружие по кардиостимулация и електрофизиология в България. С медийното партньорство на " Капитал " и в съдействие с Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители бихме желали да представим нашата визия, подтикнати от европейските начинания, с цел да създадем приспособен към българските условия кардиологичен проект ", сподели той.

" Настоящият конгрес, отдаден на сърдечносъдовото здраве на българските жители, демонстрира виновното ви отношение и дейните старания, които полагате за основаването на условия за предварителна защита, профилактика и лекуване на тези болести. Убеден съм, че сходен изчерпателен спор е извънредно значим, своевременен и потребен в търсенето на работещи решения ", са споделя в приветствения адрес на Росен Желязков, ръководител на 49-ото Народно заседание. " Всяко начинание, което подсигурява достъп до качествени медицински грижи и високо равнище на здравно обслужване, ще среща моята поддръжка ", твърди той.

" Към медицината би трябвало да се подхожда, както подхожда едно от най-големите медицински сдружения у нас ДКБ - посредством използване на международната просвета и интернационалния опит в нашата процедура ", сподели доктор Александър Симидчиев, депутат от ПП-ДБ в 49-ото Народно заседание. Той поддържа приемането на Национален кардиологичен проект по модела на основания неотдавна Национален антираков проект - посредством използване на интернационалния опит в предварителната защита и лекуването на тези болести.

Доц. Васил Пандов, депутат от ПП-ДБ в 49-ото Народно заседание, означи, че самодейността ще способства за обогатяването на Националната здравна тактика, която не е призната от предходния парламент.
Реклама
Приветствие сервира Тодор Воденичаров, член на Надзорния съвет на НЗОК и изпълнителен шеф на Siemens Healthcare. " Призовавам всички институции в България да припознаят Националния кардиологичен проект, защото е належащо да се обединим на всички равнища като общество, с цел да се усъвършенства здравето на нацията. Кардиолозите са специалистите, които знаят по какъв начин да го сформират, а всички ние би трябвало да помогнем за реализирането му ", сподели той.

" Въпреки напредъка на медицината, сърдечно-съдовите болести не престават да бъдат една от водещите аргументи за заболеваемост и смъртност освен у нас, само че и по целия свят. За да се обърне отрицателната статистика, е значимо да се консолидират напъните на всички равнища: държавно, експертно и самостоятелно - на всеки човек, които да доведат до трайно понижаване на развиването и разпространяването на тези болести измежду популацията ", написа здравният министър доктор Асен Меджидиев в приветствен адрес към конференцията. Той показва високата си оценка за работата на Дружеството на кардиолозите в България, " което години наред сплотява ползите на специалистите в сферата и способства за развиването на кардиологичната просвета и процедура ".

Аркади Шарков, консултант на министъра на опазването на здравето, акцентира смисъла на достъпа на пациентите до предварителна защита, навременна терапия и медикаменти и подчертава върху главните аргументи за ранната смъртност, измежду които хипертония, застоял метод на живот, тютюнопушене, нездравословно хранене.

Д-р Антон Койчев, ръководител на Комисията по опазване на здравето в Столичния общински съвет, уточни, че българската кардиология е най-иновативната здравна компетентност у нас и слага нашата медицина на европейската здравна карта и още веднъж изрази готовността на общинската администрация да партнира в самодейностите, ориентирани към възстановяване на сърдечносъдовото здраве.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР