Националният гаранционен фонд (НГФ), част от Групата на Българската банка

...
Националният гаранционен фонд (НГФ), част от Групата на Българската банка
Коментари Харесай

С подкрепата на Националния гаранционен фонд 12 хил. фирми получиха кредити за 3.3 млрд. лв.

Националният гаранционен фонд (НГФ), част от Групата на Българската банка за развиване (ББР), е подкрепил 12 000 български компании, а издадените гаранции са на стойност 1.2 милиарда лв.. Това демонстрират резултатите на фонда, който отбелязва 15 години от своето основаване.

Всяка пета компания в страната е получила финансиране от комерсиалните банки с помощта на Националния гаранционен фонд. Водещата цел на фонда е да подкрепя отпущането на заеми на дребния и междинния бизнес от комерсиалните банки посредством шерване на кредитния риск. Гаранциите допълват обезпечението, като способстват и за облекчение на изискванията по заемите.

От основаването си Националният гаранционен фонд е създал девет гаранционни схеми, изпълнявани в партньорство с 21 търговски банки. Чрез тях той е обезпечил над 3.3 милиарда лв. обезпечени заеми за бизнеса, като е мултиплицирал 40 пъти обществения запас. В това е и задачата на фонда – като част от Групата на Българската банка за развиване, той е инструмент за осъществяване на държавни политики в стопанската система, а активността му е подчинена на тактиката за основаване на резистентен пазар на финансови услуги и артикули за микро, дребния и междинния бизнес. Чрез активността си е оказал помощ и за разкриването на близо 20 хиляди нови работни места.

Разпределението на предоставените заеми следва икономическата интензивност по браншове – главен дял от подкрепените предприятия са в секторите „ Търговия “, „ Преработка “ и „ Селско стопанство “ – близо 65%, следвани от „ Транспорт “ – 12% и „ Строителство “ – 7 %.

Националният гаранционен фонд е основан през 2008 година като дъщерно сдружение на „ Българска банка за развиване “ АД. Той е продължение на Гаранционния фонд за микрокредитиране, учреден от Министерството на труда и обществената политика като характерен инструмент за поощряване на заетостта и възстановяване достъпа до финансиране на микропредприятия и лица в неравностойно състояние.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР