Националният дворец на културата и през 2020 г. ще бъде

...
Националният дворец на културата и през 2020 г. ще бъде
Коментари Харесай

Филми за Готие, Леонардо и Бунюел са в програмата на Мастър ъв арт 2020

Националният замък на културата и през 2020 година ще бъде хазаин на единствения по рода си в Източна Европа интернационален кино фестивал за документални филми за изкуство " Мастър ъв арт ". Петото издание на форума, който набира все по-голяма известност, ще се организира от 9 до 30 април, научи ДУМА от Мария Йоцова. По традиция началото му и тази година ще бъде с премиера на българско заглавие. Това е дебютният документален филм на оператора и режисьора Емил Христов - " Прегръдката ", който феновете ще видят в кино " Люмиер Лидл " на 9 април в 18.30 ч. Официалното разкриване на фестивала ще бъде там от 20 ч. с френския документален филм " Жан-Пол Готие: чалнат и изискан ", отдаден на " стилното шоу на изродите " на ексцентричния дизайнер Жан-Пол Готие в прословутото шоу " Фоли Бержер ". Филмът споделя за 6-месечната подготовка на спектакъла " Fashion freak show ". Неговата премиера бе на 2 октомври 2018 година и предложи ретроспективен взор към 40-годишната кариера на дизайнера, за който изразът " ужасното дете на модата " към този момент се е трансформирал в факсимиле. Прочут измежду киноманите с работата си по костюмите на " Петият детайл " и " Готвачът, крадецът, брачната половинка му и нейният ухажор ", както и измежду поп почитателите за сутиена конус на Мадона, той се слави и с вмъкването на мечета или садо-мазо претекстове в своите облекла. Шоуто отдава респект и на историята на самото шоу " Фоли Бержер ": реверанс пред легендата от 20-те години Жозефин Бейкър и нейната иконична пола от банани, този път инкрустирана с кристали " Сваровски ".

Още една българска премиера са планували уредниците на фестивала - на новия филм на Найо Тицин " Стихията Медея ". Прожекцията е планувана за 11 април от 18 ч. в " Люмиер ".

Световният ден на изкуствата ще бъде маркиран на 15 април от 20 ч. с документалния филм " Творбите на Леонардо " на английския режисьор Фил Грабски, прочут в България с " Аз, Клод Моне " и " Микеланджело - обич и гибел ".

В галерията на фестивала от велики персони на изкуството, белязали своето време, се подрежда и испанският режисьор Луис Бунюел. Ценителите на седмото изкуство ще видят българската премиера на " Бунюел в лабиринта на костенурките " (реж. Салвадор Сима), който завоюва Европейската кино премия за 2019 година в категорията за най-хубав анимационен филм. С него " Мастър ъв арт " ще означи 120 години от рождението на великия испански режисьор, а прожекцията ще бъде на 22 април в " Люмиер " от 20 ч.

Предварителната продажба на билети за тези прожекции стартира още в края на декември на билетните каси на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg. Цената за всяка от тях е 8 лева, а за учащи и пенсионери - 6 лева

За най-верните фенове на фестивала уредниците са планували и предварителна продажба и абонаментни карти Мастър пас, които дават достъп до прожекции на филмите от фестивала в " Люмиер " и Дома на киното. Един Мастър пас за 2020 година е 48 лева, за учащи и пенсионери - 36 лева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР