Националния съвет за тристранно сътрудничество разглежда предложението на БСП минималната

...
Националния съвет за тристранно сътрудничество разглежда предложението на БСП минималната
Коментари Харесай

Разглежда се предложението минималната работна заплата да е половината от средната брутна

Националния съвет за тристранно съдействие преглежда предлагането на Българска социалистическа партия минималната работна заплата да е половината от междинната брутна за страната за предходните 12 месеца. Министерствата на труда и обществената политика и министерството на финансите са срещу, бизнесът също отхвърля препоръчаната смяна, която обаче е подкрепена от синдикатите.

" В 22 от общо 27 области в страната, междинната работна заплата е под 1500 лв.. В осем области в страната междинната работна заплата е под 1300, а в пет - под 1200. Приемането на минимална работна заплата от 850 лв. ще докара до това, че междинната работна заплата, отнесена към минималната работна заплата в тези пет области ще бъде 71 % ", сподели Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал.

На друга позиция е Георги Гьоков, народен представител от Българска социалистическа партия за България и ръководител на обществената комисия в Народно събрание: " При 710 лв. минимална работна заплата, действително от служащия или служителя се получават 549 лв. след удръжка върху приходите, а линията на беднотия за идната година ще е 504 лв., т.е. хората, които работят на минимална работна заплата, ще са на 45 лв. над новата линия на беднотия. Кой ще изясни, че работят, само че са работещи небогати, тъй като минималната работна заплата не им обезпечава заслужен живот ", пита риторично депутатът.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР