Националните валути на Армения, Грузия и Таджикистан станаха едни от

...
Националните валути на Армения, Грузия и Таджикистан станаха едни от
Коментари Харесай

Коя е най-поскъпналата валута в света за 2022 година

Националните валути на Армения, Грузия и Таджикистан станаха едни от водачите в света по напредък тази година, сновно заради напора на руснаци в тези страни след началото на военните дейности в Украйна, написа Bloomberg.

Така от началото на годината арменският драм , по данни на организацията, е повишил курса си по отношение на щатския $ с повече от 22%, трансформирайки се в водач по повишаване измежду международните валути . Грузинският лари и таджикският сомони нарастнаха по отношение на $ надлежно с малко над 16% и 10%.

По данни на Националната банка на Грузия , размерът на паричните преводи, идващи в страната от Русия, се е нараснал 5 пъти тази година и надвишава $1,75 милиарда, което съставлява повече от 60% от всички прехвърляния.
 Страните в света с най-големи златно-валутни запаси
Страните в света с най-големи златно-валутни запаси

Русия се придвижи с едно място нагоре в " класацията "

Паричните преводи в Армения през първите 10 месеца възлизат общо на $2,8 милиарда, което е съвсем четири пъти повече от същия интервал на предходната година. През октомври размерът им доближи най-много от най-малко 2004 година насам, отбелязва Централната банка на Армения.

А в Таджикистан потокът от парични преводи от Русия се е нараснал най-малко с 50% през първата половина на годината, разяснява финансов специалист, цитирайки данни за платежния баланс на страната.

Притокът на руснаци подтиква растежа и на стопанските системи на посочените страни. Според последните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ), растежът на брутния вътрешен артикул (БВП) на Грузия тази година ще бъде 10%. През октомври МВФ го предвижда на 8,8%, а преди военните дейности в Украйна - на 5,9%.
 Предстои ли световна криза?
Предстои ли световна криза?

Трите сюжета на Световната банка

През октомври Централната банка на Армения увеличи прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт на страната доста, до 13%. А за стопанската система на Таджикистан прогнозата към този момент е за растеж от 7% през тази година (преди плануваният напредък беше 4-5%).

Както оповестиха за РБК от миграционната работа на Армения , до края на октомври в републиката са влезнали повече от 786 хиляди руснаци, а 744 хиляди са се върнали назад. Така в страната са останали над 40 хиляди съветски жители. Това е 2,5 пъти повече, в сравнение с за цялата предходна година. Тогава малко над 16 хиляди руснаци се откриват да живеят в Армения.

Повече от 4200 съветски жители и над 1300 хиляди членове на техните фамилии тази година са подали документи за позволение за непрекъснато престояване в Алмения. По данни на Министерството на вътрешните работи на Грузия , в страната са пристигнали от януари до септември общо 112 733 руснаци.
 Задават ли се нови
Задават ли се нови " валутни войни "

Кои са евентуалните участници в тях
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР