Националните и природните паркове, резерватите и природните забележителности са известни

...
Националните и природните паркове, резерватите и природните забележителности са известни
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Застрашени територии

Националните и естествените паркове, резерватите и естествените забележителности са известни още като предпазени територии. Те заемат към 5% от територията на България. Някои от тях обаче към този момент са в заплаха заради застрояване, изсичане на горите, замърсяване и други човешки практики.

Драгоманското тресавище, на което се намирам сега беше опожарено за следващ път преди дни. Последва и серия от палежи на други предпазени местности.
Десислава Димитрова, гасила Драгоманското тресавище: Нямаше място за боязън Младата жена се включи в гасенето на пожара с доброволческия отряд, който управлява
Скоро тези територии могат да изгубят полезностите, поради които са получили този статут.

“Безнаказаността, ражда повече и повече проблеми и притеснителното е вълната от подпалвания на скъпи естествени територии”, счита Петко Цветков- еколог, Сдружение за дива природа " Балкани ".

„ Винаги ми е било чудно, когато някои хора пристъпват към дейности, с които унищожават сходна зона, които унищожават нещо, което е с публично значение- по какъв начин спят по-късно тези хора? “, споделя Андрей Иванов - кмет на Драгоман.
Министерство на околната среда и водите сезира прокуратурата за пожара в Драгоманското тресавище Огнената буря е изпепелила по-голямата част от растителността
Кой и по какъв начин се грижи за естествените богатства, за какво осъдени за посягане върху природата постоянно няма?

Серия от палежи – и съгласно управляващите, и съгласно месните умишлени. 22 януари, часът е 19:30, а температурата на открито -5 градуса. В един и същи миг е подаден сигнал за два зародили пожара. Единият на Драгоманското тресавище, а другият в прилежащото село Драгуил. По думите на всички, с цел да отклони вниманието.
Драгоманското тресавище – преди и след пожара (СНИМКИ) Едно райско място е на процедура унищожено
" Човешка ръка – няма от какво друго да се получи този пожар. Голям фронт е, мъчно е за гасене ", счита Любомир Ставрев, доброволец.

“Това, което видях аз, а и това, което споделят сътрудниците от пожарна сигурност на популацията, е, че блатото е запалено по метод, по който не може да става дума за случайност, това е тенденциозен палеж. То гореше от вътрешната страна на открито и гореше на няколко точки. Професионално запалено е блатото”, изясни Андрей Иванов – кмет на Драгоман.

Гасенето продължава цяла нощ. Пламъците са главно навътре в блатото - влизането на техника и хора там е рисково. Равносметката на сутринта - една трета от територията на предпазената околност към този момент е изпепелена. Унищожени са растения, които се намират единствено там, а гнездящите в региона птици към този момент нямат дом.
Една трета от Драгоманското тресавище е изгоряла Унищожени са ендемични растения, които се срещат единствено в тези територии, сподели кметът на Драгоман
„ Над 200 типа населяват блатото за разнообразни интервали на годината - като белооката потапница, като огромния воден бик, като огромната бяла чапла. През зимата има забавни типове като мустакатия синигер и тръстиковата овесарка намират едно от дребното места за местообитание в софийското поле. Тези, които са през зимата като мустакатия синигер, на практика единствено допреди пожара, се хранеха в тръстиките, само че в този момент те към този момент са пропъдени, няма къде да намерят скривалище “, споделя Петко Цветков.
Екоактивист: Бракониери палят Дуранкулашко езеро Пожар унищожи 60 дка тръстикова растителност, проверява се тенденциозен палеж
Ден по-късно пожар избухва и в предпазената околност Дуранкулашко езеро. Изгорели са десетки декари. За благополучие, западният вятър не е разрешил пожарът да се насочи към тръстиковите масиви в централната част на езерото.

„ Това, което сътрудниците подават като информация за Дуранкулак, е, че към 20-30 хекрата растителност е опожарена, което като повърхност не е огромна и не може да се съпоставя със обстановката, тук в Драгоман. Но все пак, по този начин масовостта или ставането на известно да палим всичко, което не се охранява или тъй като няма кой да ни управлява, е главният метод на мислене. Безнаказаността, ражда повече и повече проблеми и притеснителното е вълната от подпалвания на скъпи естествени територии “, счита екологът Цветков.
Пожар бушува в предпазената околност Дуранкулашко езеро Това е втори пожар в предпазена околност тази седмица, откакто в сряда вечерта пламъци обгърнаха Драгоманското тресавище
Блатото сходно на други територии попада в по този начин наречената Рамсарска спогодба, която има за цел опазването и рационалното потребление на влажните зони.

Законът за предпазените територии планува Министерството на околната среда и водите да обезпечи защита за обектите изключителна държавна благосъстоятелност, каквито са резерватите и националните паркове, както и обектите по Рамсарската спогодба. Такава обаче на множеството места няма.

„ Ние за жалост от 2011 година, когато Драгоманското тресавище е включено в листата по Рамсарската спогодба, не сме виждали такова предпочитание и не сме виждали назначен човек от Министерство на околната среда и водите, който да дава отговор за защитата на такива обекти “, изясни Петко.
Какво загубихме от пожарите в предпазени територии през седмицата? Изгоряха огромни територии от Драгоманското тресавище и от Дуранкулашкото езеро
Блатото е част от " Натура 2000 ", предпазено е и от Рамсарската спогодба, само че не публично оповестено от страната за предпазена зона, макар че такова предложение съществува още от 2005 година, процедурата приключва несполучливо. Според министерството повода е, че елементи от блатото са на частни притежатели, от които не са съумели да вземат единодушие.

„ Поради това, че Драгоманското тресавище не е оповестено като предпазена територия по реда на Закона за предпазените територии, не значи, че то не е предпазено, в противен случай, това е " Натура 2000 " - място по директивата за птиците и директивата за естествените местообитания. И е предпазено по този метод доста добре. Това, че липсва защита не значи, че не се реализира надзор по Закона за биологичното многообразие. Контролът се реализира от Регионална инспекция за опазване на околната среда по ред, записан по Закона за биологичното многообразие. Периодичните инспекции са част от контрола, могат да бъдат и инспекции при подадени сигнали. В случая с палежите ние виждаме Дуранкулашкото езеро, което е оповестено като предпазена околност и има оповестена защита и се охранява, също беше обект на пожари. Тук казусът е, че ние всички жители, организации би трябвало да бъдем виновни в запазване на тези територии “, съобщи Айлин Хасан – държавен специалист в отдел " Натура 2000 " и предпазени територии.

Справка в регистъра на екоинспекцията демонстрира, че като предпазени са вписани 1362 обекта. От тях се охраняват непрекъснато единствено националните паркове и няколко резервата.

„ Там, където има, защитата не е непрекъсната, тя е приходяща нормално, не е непрекъснато показана. Чували сме, че бракониери и зложелатели доста добре знаят работното време на охранителите и по-късно вършат каквото са си наумили “, изяснява Петко.

Какъв тип защита има?

Техните граници са маркирани на влак, също по този начин в множеството случаи има указателни табели с написан режим на дейностите, също така се реализира и периодическа защита от съответните чиновници на Регионална инспекция за опазване на околната среда, която се показва в обхождане.

Има ли обаче назначени чиновници, които седят там с несъмнено работно място?

Да, в РИСОВ са назначени, такива чиновници, чиято активност е надзор.

Според екоминистерствот, то не разполага с финансовия запас да охранява всички обекти с непрекъснато назначена защита. И до момента в който предпазените местности стоят неохранявани, локални и власт се пробват да схванат повода за следващия палеж на блатото. Всеки предходен приключва с незнаен причинител, осъдени няма. А версиите за похищението са доста.

„ Първо бракониерски лов, ловците са сносно към този момент оборудвани, с изключение на пушки имат и терми, с термите виждат какво се случва в блатото, носи се слух, че в блатото се крият свине. Много на брой и не могат да ги изкарат заради каналите. Чрез запалване на пожарите, те вадят дивеча. Говорим за бракониерски лов “, счита Андрей Иванов – кмет на Драгоман.

Ловците отхвърлиха версията отстрелът на диви свине да е причина за огнената буря. В деня на пожара на блатото те не са имали издадено позволение за лов.

„ Така, че ловци не са посещавали блатото с такава цел. Това, което кметът твърди, допустимо е да има бракониери, само че в случай че е по този начин, има си органи, които биха могли да се оправят с тях доста елементарно. И откакто ние правим целогодишно поддържане на дивеча, макар че в този момент поради дивата свиня е неразрешено подхранването, само че ние не подхранваме единствено дивата свиня, има сърна, зайци, яребици и различен тип дивеч, който се подхранва със същата храна, ние резонно ли е ние да нанасяме такива вреди сами на себе си, откакто сме създали и разноски “, споделя Петър Костов- началник на ловното съдружие в Сливница.

Според друга от версиите палежът е в резултат на частни ползи. Тъй като блатото включва в себе си и общински, и частни терени.

„ Напрежение за аграрни земи - ограничаваме зоните за пасища на едрия добитък, отново би трябвало да се изследва, да се вземат показания, да се разпита кой има интерес от това нещо “, разяснява кметът на Драгоман.

Освен растителни и скотски типове пламъците са обхванали и наблюдателната кула, както и част от туристическите уреди.

Бързо се появиха и дарителски сметки, които да събират средства за възобновяване на опожарените уреди.

„ Може би ще влезна в спор, само че аз съм определен от народа и съм задължен да приказвам истината. Прави усещане, че най-малко едно и също време гори Драгоманското тресавище и Дуранкулак, едновременно, незабавно се започват акции за събиране на средства, вижте кои са получателите на тези акции “, сподели още Андрей Иванов.

„ Аз първо бих го окачествил една такава нечиста сделка като опит за засегнатост на организациите и на хората, които се грижат за природата, в доста случаи непринудено. Защото това не е първият път, когато се набират средства за възобновяване на туристическата инфраструктура, особено в Драгоман съдружие " Балкани " от време на време има такива акции, тъй като с помощта на дарения тази инфраструктура е строена и поддържана през годините “, съобщи Петко Цветков.

Ден след пожара Мария за първи път вижда вредите. 10 години дамата се грижи за мястото. Трудно крие болката си и е уверена, че палежът е тенденциозен.

И макар стореното, природата не един път е показвала способността си да се регенерира. За локалните, за които Драгоманското тресавище е визитната картичка на града, остава вярата то да се възвърне единствено.

„ Виждате, че макар, че е горяло, изпод си е зелено и в ранна пролет ще станем очевидци по какъв начин блатото се възвръща. Разбира се обаче останалите организми, биопотоп отива по дяволите “, счита кметът на Драгоман.

С общи старания локални и еко организации и институции ще се пробват да възстановят вредите от следващото посягане. Министерството на околната среда ще намерения за засилен надзор. А дотогава клечката кибрит в нечии ръце може да унищожи това, което природата е създавала с години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР