Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща средно по 19.56 лв. за

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща средно по 19.56 лв. за
Коментари Харесай

НЗОК плаща по около 20 лева за лекарства на болен от Covid

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща приблизително по 19.56 лева за медикаментите за домашно лекуване на един болен от Covid-19. За месеците септември, октомври и ноември общо 3699 пациенти са употребили платени от фонда лекарства за лекуване на лека и приблизително тежка форма на ковид. Това оповестиха за Mediapool от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За медикаментите на пациентите с Covid-19 НЗОК е платила за трите месеца общо 71 597 лева

И броят на пациентите, употребили покритите от фонда медикаменти, и реимбурсираните от НЗОК суми, са извънредно скромни на фона на високата заболеваемост в страната през този интервал, когато бяха регистрирани сред 2000 и 6000 нови случая на ден. Причините могат да се търсят в относително сложния достъп до покрито от НЗОК лекуване. По решение на Министерството на здравеопазването право да изписват покрити от НЗОК лекарства имаха единствено лекарите в разкритите Covid зони в някои поликлиники в страната. В края на октомври здравните управляващи, само че това по този начин и не се случи.

Пациентите с лека и приблизително тежка форма на Covid имат право на няколко типа лекарства за домашно лекуване по линия на НЗОК, измежду които антибиотици, антикоагуланти, кортикостероиди , към които фармацевтите регистрират нараснало ползване. Някои лекарства даже не могат да бъдат открити в аптеките, което също демонстрира какъв брой малко е потреблението по линия на публичния фонд.

Към края на ноември по данни на НЗОК действат 107 Covid зони в страната . И до през днешния ден, обаче, в две области – Видин и Силистра няма разкрити такива зони.

Разкриването на Covid-зоните потегли през септември, само че постепенно и с известни компликации, заради което през първия месец са регистрирани и платени от НЗОК единствено 199 предписания на стойност 3454 лв.. През октомври са регистрирани 1777 предписания на стойност 31 134 лева и през ноември рецептите са 2037 на стойност 37 009 лева Рецептите за трите месеца общо са 4013 и са повече от броя на хората, на които са предписани, тъй като има ограничаване в броя на медикаментите, които могат да се предписват на една рецепта за едно заболяване.

Освен безвъзмездни медикаменти, пациентите имаха право на платени от НЗОК прегледи и проучвания в Covid-зоните на поликлиниките. Един пациент има право на два прегледа, за всеки от които поликлиниката получава по 25 лв.. За септември НЗОК е платила 2 150 000 лева на 83 Covid-зони, а за октомври – 2 858 608 лв. на 99 лечебни заведения . През ноември са функционирали 106 Covid зони, само че към момента няма данни какъв брой средства ще получат.

Според здравните управляващи Covid-зоните са ефикасна и работеща алтернатива, която е разтоварила болничната помощ по време на последната вълна. Личните лекари обаче я оповестиха за неуспех, защото по думите им главната тежест е била изнесена още веднъж от тях и то без в допълнение финансиране, каквото Covid зоните получиха.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР