Инструментите с изкуствен интелект могат „безопасно“ да разчитат сканирания на рак на гърдата, сочи предварително проучване

...
Националната здравна служба вече обмисля как може да приложи такава
Коментари Харесай

Националната здравна служба вече обмисля как може да приложи такава технология в своята програма за скрининг на гърдата.

Въпреки това, авторите на в проучването се казва, че резултатите „сами по себе си не са достатъчни, за да потвърдят, че AI е готов да бъде приложен в мамографския скрининг“. - където технологията оценява сканирания, които вече са прегледани от лекари.

Но новото междинно проучване противопоставя скрининга, поддържан от AI, срещу стандартните грижи.

Рандомизираното контролно проучване, публикувано в списанието Lancet Oncology , включваше повече от 80 000 жени от Швеция на средна възраст 54 години.

Платформата за наблюдение на рака Entia осигурява увеличение на финансирането от $20 милиона

Половината от сканиранията бяха оценени от двама рентгенолози, известни като стандартни грижи, докато другата половина бяха оценени от поддържания от AI инструмент за скрининг, последвано от интерпретация от един или двама рентгенолози.

Общо 244 жени от скрининг, поддържан от изкуствен интелект, е установено, че имат рак в сравнение с 203 жени, извикани от стандартен скрининг.

Също така, използването на изкуствен интелект не генерира повече „фалшиви положителни резултати“ – при които сканирането е неправилно диагностицирано като необичайно. Фалшиво положителният процент е бил 1,5% както в групата с AI, така и в групата, оценена от рентгенолози.

Прочетете още:
Повечето пациенти в ранен стадий ще оцелеят дълго време
Смартфон технология за лещи на камера, която ще се използва за диагностициране на пациенти с рак на кожата

AI може да намали наполовина натоварването при скрининг

Изследователите казаха, че използването на AI може потенциално да намали почти наполовина натоварването при скрининг.

Имаше 36 886 по-малко четения на екрана от рентгенолози в групата, поддържана от AI, в сравнение с групата, която е получила стандартни грижи, което води до 44% намаление на натоварването на четене на екрана на рентгенолозите, казаха авторите.

Проучването продължава да оценява дали инструментите на AI могат да намалят раковите заболявания, диагностицирани между прегледите, като резултатите не се очакват след няколко години.

Но междинният анализ на авторите заключава: „Поддържаният с AI мамографски скрининг доведе до подобна честота на откриване на рак в сравнение със стандартното двойно отчитане, със значително по-ниско натоварване при четене на екрана, което показва, че използването на AI при мамографския скрининг е безопасно."

Радиолозите биха могли да бъдат "по-малко обременени от прекомерно количество четене '

Водещият автор д-р Кристина Ланг от университета в Лунд в Швеция каза: „Тези обещаващи междинни резултати за безопасност трябва да се използват за информиране за нови изпитвания и базирани на програми оценки за справяне с изразения недостиг на рентгенолози в много страни, но те не са достатъчни сами по себе си, за да потвърдят, че изкуственият интелект е готов за прилагане в мамографския скрининг.

„Все още трябва да разберем последиците върху резултатите на пациентите, особено дали комбинирането на опита на рентгенолозите с изкуствен интелект може помагат за откриване на интервални ракови заболявания, които често се пропускат от традиционния скрининг, както и рентабилността на технологията.“

Тя добави: „Най-големият потенциал на AI в момента е, че може да позволи на радиолозите да бъдат по-малко обременени от прекомерното количество разчитане.

„Въпреки че нашата система за скрининг, поддържана от изкуствен интелект, изисква поне един рентгенолог, който отговаря за откриването, тя потенциално може да премахне необходимостта от двойно разчитане на повечето мамограми , облекчавайки натиска върху работните натоварвания и позволявайки на рентгенолозите да се съсредоточат върху по-усъвършенствана диагностика, като същевременно съкращават времето за изчакване на пациентите."

NHS проучва прилагането на AI

Коментирайки проучването, говорител на NHS каза : „Националната здравна служба вече проучва как AI може да помогне при скрининга на гърдата, като позволи сложен анализ на изображения много бързо и в мащаб, който, ако се докаже ефективен, може в бъдеще да помогне за ускоряване на диагностицирането на много жени, откриване на ракови заболявания на по-ранен етап и в крайна сметка спасяват повече животи.

„Това изследване е много обнадеждаващо и са в ход планове за оценка на най-добрите начини за прилагане на тази технология в програмата за скрининг на гърдата на NHS.“

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР