Националната статистическа служба на Италия съобщи днес, че броят на

...
Националната статистическа служба на Италия съобщи днес, че броят на
Коментари Харесай

Броят на столетниците в Италия се е утроил

Националната статистическа работа на Италия заяви през днешния ден, че броят на хората на възраст над 100 години в страната е достигнал рекордно високи равнища през предходната година. Средната възраст на популацията се повишава по-бързо от междинните стойности за Европейския съюз, съобщи Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

Националният статистически институт на Италия показва в годишния си отчет, че делът на популацията на възраст над 100 години се е утроил от началото на века и към януари тази година броят на столетниците е достигнал съвсем 22 000 души, множеството от които са дами.

В другия завършек на демографската картина данните демонстрират, че ражданията са намалели до исторически най-ниското равнище от 393 000 през 2022 година, което е най-ниското равнище на раждаемост от обединяването на Италия преди повече от 150 години.

Населението на страната непрестанно понижава от 2014 година, а подпомагането и грижата за възходящия брой възрастни хора е е едно от най-неотложните провокации пред Италия.

Средната възраст в страната се е нараснала от 45,7 години на 46,4 години в интервала от началото на 2020 година до 2023 година

Статистическата работа чака популацията над 80-годишна възраст да се усили с 35 % спрямо 2021 година и през 2041 година да надвиши 8 милиона души.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР