Националната служба за охрана-НСО излезе с извънредно изявление минути след

...
Националната служба за охрана-НСО излезе с извънредно изявление минути след
Коментари Харесай

НСО: Какви „защитени свидетели“ в сградата на Министерски съвет ? Не само прокуратурата, но и МВР многократно искаше записи от сградата


Националната работа за охрана-НСО излезе с изключително изказване минути откакто президентът Румен Радев съобщи, че няма да освободи шефа ген. Емил Тонев както желаеха министър председателят Кирил Петков и шефката на кабинета му Лена Бориславова. От НСО се чудят какви „ предпазени очевидци “ са влизали в постройката на Министерски съвет? Службата прецизира, че освен прокуратурата е желала записи от камерите в постройката на държавното управление, само че неведнъж и Министерство на вътрешните работи и съда са предоставяли такива претенции. Ето изказването на НСО:

Във връзка с информации, изнесени и към този момент многократко коментирани в медиите и най-много по отношение на информацията за претекстовете към решението на Министерския съвет от 6 април 2022 година да бъде отправено предложение до Президента на Република България за освобождение от служба на бригаден военачалник Емил Тонев, Националната работа за защита (НСО) декларира следното:

Относно „ предаването на видеоматериали от служебните и формалните входове на Министерския съвет “ заявяваме, че защитата на постройката на Министерския съвет, което включва и защитата на охранявани от НСО лица – съответно министър-председателя на Република България, включва сигурността за лицата, които работят в тази постройка и за посетителите в постройката. Доколко и от по кое време в постройката на Министерския съвет (МС) има „ предпазени очевидци “ или същите влизат в постройката и чиято идентичност не следва да бъде компрометирана – нямаме такава информация и в никакъв случай не сме имали.

Сградата на Министерски съвет е стратегически обект според Постановление № 181 на Министерски съвет от 20.07.2009 година В този смисъл и на съображение наредбите на Закона за НСО (ЗНСО), тази постройка се охранява посредством разнообразни начини и средства, които включват видеонаблюдение и видеозаписи. Последните два способа съставляват събиране и култивиране на персонални данни за лицата, които са попаднали в обсега на камерите. Защитата на тези лица, без значение каква категория лица са, става по отношение на наредбите на Закона за отбрана на персоналните данни, респективно на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година Специални разпореждания по този въпрос се съдържат и в ЗНСО. Съгласно член 29, алинея 4, т. 4 от ЗНСО службата „ може да дава персоналните данни единствено на органите за отбрана на националната сигурност и публичния ред и на органите на правосъдната власт “.

Сходни разпореждания има и в Закона за ДАНС, Закона за Министерство на вътрешните работи и други В НСО има и вътрешни Правила за култивиране и предпазване на видео- и аудиозаписи. Съгласно тези правила, обновени на 11.11.2021 година видеозаписи се съхраняват съгласно техническия потенциал на записващите устройства, само че не повече от 2 (два) месеца от датата на осъществяване на записа. Този период е задоволителен за реализиране на задачите на събирането на този тип данни, подхожда на опциите на техниката и дава гаранции за персоналните данни на лицата, в сходство с духа на посочения Регламент. След приключването на тези периоди записите се заличават автоматизирано.

В интервала от 10 юли 2020 година до 6 април 2022 година НСО е получила неведнъж претенции за даване на видеозаписи от страна на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата или съда. Искания от тези органи, за даване на видеозаписи има и от камерите на други здания и обекти, охранявани от НСО. Това са претенции, по които НСО е предоставяла допустимо най-бързо – в незабавен порядък, видеозаписи от камерите, които употребява и в случай че записите са налични. На други лица – физически или юридически, – записи не се дават.

Националната работа за защита напомня, че според:

Закон за Министерство на вътрешните работи: „ Чл. 4. Държавните органи, организациите, юридическите лица и жителите са длъжни да оказват подпомагане и да съблюдават разпорежданията на органите на Министерство на вътрешните работи, издадени при или във връзка реализиране на избраните им със закон функционалности. “

Наказателно-процесуален кодекс: „ Чл. 159, алинея 1 По искане на съда или на органите на досъдебното произвеждане всички институции, юридически лица, длъжностни лица и жители са длъжни да запазят и предадат намиращите се у тях предмети, бумаги, компютърни осведомителни данни и други данни, които могат да имат значение за делото “.

Закон за правосъдната власт: „ Чл. 145, алинея 3 и алинея 4 Разпорежданията на прокурора, издадени в сходство с неговата подготвеност и закона, са наложителни за държавните органи, длъжностните лица, юридическите лица и жителите. Държавните органи, юридическите лица и длъжностните лица са длъжни да оказват подпомагане на прокурора при осъществяване на пълномощията му и да му обезпечават достъп до съответните пространства и места. “.

Закон за правосъдната власт: „ Чл. 154. Разпорежданията на следователите по отношение на следствието са наложителни за всички държавни органи, юридически лица и жители. “.

Закон за правосъдната власт: „ Чл. 215. Съдиите, прокурорите и следователите при реализиране на функционалностите си могат да желаят подпомагане от всички държавни органи, длъжностни лица, юридически лица и жители, които са длъжни да им го оказват. “

Посочените правила оправомощават тези органи да желаят видеозаписи и всякаква друга информация, а въпреки това задължават НСО (и всички други органи и лица) да оказват подпомагане. При несъблюдение на тези отговорности са планувани съответните наказания.

Относно „ забавеното и изчезнало даване и подпомагане по време на митингите през по-миналото лято “, следва да бъде посочено, че записите от 10 юли 2020 година са поискани на 16 юли 2020 година от органите на Министерство на вътрешните работи и са предоставени неотложно (в същия ден).

В писмото от прокуратурата, предмет на коментара, заведено в НСО на 24 март 2022 година се съдържа и условието за неотложност. Отговорът с даването на желаните записи е изпратен на прокуратурата оптимално бързо, като е систематизиран по избрани съображения. Тази фактология е оценка на изказванието по отношение на „ разминаването в държанието на управлението на НСО “ в двата случая.

Относно изказванието „ по публична информация, предоставена и на президента на Република България, съществуват подозрения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от страна Национална работа за защита “.

На първо място публична информация за подозрения не може да има. В това изказване или фразеология няма смисъл. На последващо място разходването на бюджета е предмет на нормативно открит надзор от съответните органи и такава „ неяснота “ не е открита. Включително при осъществената инспекция от Сметната палата през 2021 година, за което има формален одитен отчет, заключения за непозволено консумиране на бюджета на НСО няма.

Бюджетът на НСО се разходва по легален метод, другото е погрешно и даже клеветническо. Всеки лев е изразходван по предопределение, почтено и транспарантно и според настоящата нормативна уредба.

По отношение изказванието „ и други пропуски в обезпечаването на сигурността на жителите и на представителите на кабинета “ – изрично заявяваме, че пропуски или взаимни отстъпки с обезпечаването на охраняваните лица не са допускани!

Твърдим, че когато службата за защита поставя нужните старания, а охраняваните лица демонстрират съответното схващане, могат да се избегнат в забележителна степен рисковите обстановки.

Относно подобряването на структурата на службата и усилване на потенциала за защита на настоящите членове на кабинета, припомняме, че НСО бе преструктурирана при започване на 2021 година Намален бе внезапно и на половина броят на главните структурни звена. Съответно бе понижен броят на управителните длъжности и това доста увеличи успеваемостта при вземането на управнически и оперативни решения.

Относно „ някогашни президенти, министър председатели и техните фамилии се охраняват за период от четири години след преустановяване на службата им “, прецизираме, че според Закона за някои права на лицата, които са били президенти на Република България, на тези лица се поставя персонална защита и профилиран превоз за период от една година след приключване на мандата им. След това имат право единствено на профилиран превоз (който също е тип охрана) и сходна е практиката в преобладаващия брой страни в света по отношение на лицата, които са били държавен глава.

Съгласно член 21, алинея 1, т. 2 от ЗНСО се обезпечава профилиран превоз на лицата, заемали длъжностите ръководител на Народното събрание или министър-председател – до 4 години след освобождението им от служба. За защита на фамилиите на лица, които са заемали посочените висши длъжности на държавната власт даже не е ставало дума, а и няма такива разпореждания в настоящата нормативна уредба.

По време на 46-то Народно заседание бяха импортирани планове на закони за изменение и допълнение на ЗНСО. НСО аргументирано възрази против концепцията да отпадне защитата – профилираният превоз – за членовете на Министерския съвет. С намаляването на периода за обезпечаване на профилиран превоз за лицата, заемали длъжностите ръководител на Народното събрание или министър-председател, по принцип службата имаше и има единодушие.

Националната работа за защита и нейните чиновници постоянно са спазвали правилото за деполитизация. Това са чиновници – офицери и сержанти, – които с чест служат на страната си и са възпитавани в дух на родолюбие и на почитание към държавните институции и към всички висши органи на държавната власт и ръководство. НСО е работа с повече от 140-годишна история и обичаи.

От името и на управителния екип, и на персоналния състав на службата, началникът на Националната работа за защита бригаден военачалник Емил Тонев декларира, че както се поставя на офицер с над 27-годишен стаж в службите за сигурност и публичен ред, от които близо 20 години са работа в НСО, ще постави всички старания да резервира положителния институционален звук и да остане настрана от всяко политическо користолюбие и моментна политическа или друга целенасоченост.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР