Националната следствена служба (НСлС) да бъде извадена от шапката на

...
Националната следствена служба (НСлС) да бъде извадена от шапката на
Коментари Харесай

На първо четене. Парламентът извади следствието от прокуратурата и подкрепи разследване на главния прокурор

Националната следствена работа (НСлС) да бъде " извадена " от шапката на прокуратурата като самостоятелен независим орган. Това взеха решение депутатите в четвъртък с гласоподаване на първо четене.

Законопроектът за промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) беше импортиран от партия " Възраждане ", а дебатите продължиха близо 4 часа.

Парламентът гласоподава на първо четене и други основни промени в Закона за правосъдната власт. Те бяха импортирани от служебния кабинет и плануват колегиите към Висшия правосъден съвет (ВСС) да напишат кодекс за етично държание и механизъм за надзор на основния прокурор.

Предложенията на " Възраждане " плануват и следствията против основния прокурор да се водят от шефа на Национална следствена служба, който сега е и зам.-главен прокурор.

Шефът на националното разследване ще може при избрани случаи да бъде прокурор по следствие против основния прокурор и неговите заместници. Предвижда се и механизъм за краткотрайно премахване от служба на основния прокурор, до момента в който тече следствие против него.

Кодексът за етично държание, който ще се урежда от съдийската и прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, ще обгръща българските съдии, прокурори и следователи. Предвижда се и разпоредбите за етично държание да бъдат гласувани от пленума на Висш съдебен съвет в едномесечен период след влизането на закона в действие.

Механизмът за надзор на основния прокурор беше заложен при редакциите на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) на България от служебните държавни управления на Румен Радев и постоянния кабинет на Кирил Петков . Последните оферти за промени, свързани с ПВУ, бяха на.

В четвъртък импортираните от " Възраждане " оферти за правосъдна промяна получиха поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и 1 глас от " Продължаваме промяната " ( 117 гласа " за ", 20 - " срещу ", 48 " въздържал се ". Законопроектът на служебното държавно управление, включен в Националния проект за възобновяване и резистентност, получи 166 гласа " за ", без " срещу " и 28 " въздържал се ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР