Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обяви протест заради евтаназията на

...
Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обяви протест заради евтаназията на
Коментари Харесай

Животновъдите идват да търсят сметка от МЗХ, БАБХ отговори: Недостатък ни е да информираме

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация разгласи митинг поради евтаназията на животни. Той ще се организира на 18 юли, от 12:00 часа пред постройката на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) на бул. " Христо Ботев " в София. За следващ път асоциацията показва настояванията поради протичащото се в Ямболска област. Припомняме, че там бяха избити хиляди животни поради заплаха от болест с африканска чума. Болестта не се предава на хора, само че е мощно заразна за животни. Заради получени резултати от френска лаборатория - информацията на Actualno.com е, че това е CIRAD.

Поради заболяването, БАБХ дефинира трикилометрова защитна зона към засегнатите обекти и десеткилометрова следена зона към село Воден, в която влизат град Болярово и селата Вълчи извор, Горска поляна, Крайново, Малко Шарково, Ружица, Странджа, Шарково, Ситово, Иглика, Мамарчево. В граничните общини Царево, Малко Търново и Средец от област Бургас, Болярово и Елхово от област Ямбол и Тополовград и Свиленград от област Хасково се не разрешават търговията, напредването и превозът на дребни и едри преживни животни. Националната овцевъдна и козевъдна асоциация не оспорва тази информация, само че изрично упорства за в пъти по-високо обезщетение на глава добитък, в сравнение с дава страната.

Исканията за компенсации са:  

1. 40 лв. на животно поради загубите заради чумата плюс компенсации по пазарни цени за всяко евтанизирано животно.

2. 20 лв. на животно, с които да се компенсират загубите в сектора по време на действието на анулираната от съда Наредба 3 за директните заплащания (бел. ред. - наредбата задължаваше животновъдите на процедура да предават по 70 литра мляко наложително на мандрите, тъй като се промени правилото на доказване потребността от дотация – не на глава животно, а на създадено количество мляко)

Освен това, асоциацията желае оставките на заместник-министъра на земеделието доктор Цветан Димитров, на Георги Праматаров, шеф на дирекция „ Директни заплащания и идентификация на земеделските имоти " и на доктор Златка Възелова, шеф на дирекция " Животновъдство ", поради които тази рецесия, съгласно животновъдите, е реалност.

Позицията на БАБХ Заради многото работа допуснахме минус, че не сме уведомили задоволително добре за обстановката в Странджанско. Ясно е, че не сме ви уведомили задоволително добре. Изглежда, че това си ни е минус. Това сподели изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните инж. Дамян Илиев на ексклузивен брифинг по отношение на чумата по дребно преживните животни, съобщи БГНЕС. Нашата организация е органът, който дава гаранции за здравето на животните, съобщи шефът на БАБХ.

В организацията непрестанно си мислели какво би трябвало да вършат и изпуснали нещата в медиите. Илиев обаче сподели и друго - че се работи професионално и че в случай че авансово било оповестено какво се готви, някои стопани можело " да вземат ограничения " и да почнат да крият животни, или даже да ги продават.

" Правим нещата вярно и професионално ", акцентира той. Съмнението за положението на животните е извънредно несъстоятелно. Заболяването е ново, акцентира Илиев. Въпросите за какво животните са заболели, а не умират, не са състоятелни, сподели още той. " В момента имаме птичи грип, патиците не умират, само че мога да го популяризират. В същото време кокошките боледуват и умират. Не постоянно би трябвало да се търси смъртност ", сподели Илиев. " За чумата на първо време почва да се приказва към 1940 година, само че потегля от Африка, движи се в продължение на годините ", разясни той.

По този мотив финансистът Владимир Каролев, който беше консултант на предходния стопански министър Божидар Лукарски в кабинета " Борисов 2 ", язвително сподели следното във Фейсбук: " От друга страна, не може да се отхвърли брилянтната връзка на държавните институции, които от през днешния ден за на следващия ден потеглят да колят здрави кози, пръчове и крави по села и паланки, тъй като можело да се разболеят.

Можем да сме спокойни, че милионите за информационни тактики и PR тактики са дейно " усвоени " в интерес на народа и нито лев не е даден на наши хора да разделят баницата ".

Интересна позиция обаче има Единната национална партия на Мария Капон. Според нея не БАБХ е отговорна, а земеделският министър, защото не е работа на БАБХ да прави пиар активност. " Министерският съвет и министърът са длъжни да оповестят името на френската лаборатория, в която се правят анализите и да обяснят за какво е издадена заповед за избиването на животните 5 дни преди да са подготвени анализите на взетите проби?

Министърът и министър председателят би трябвало да обяснят по какъв начин са взети 6000 проби, без да схванат хората. Къде са първичните документи, номера от ушни марки и имената на притежателите, на чиито животни са взети пробите, т.е. обществено обявяване на лабораторните дневници? В случая, че тези обстоятелства не бъдат изяснени, българското общество ще остане с убеждението, че у нас се подтиква развъждането на вълци, а не на овце и кози ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР