Националната ни банка е основана през 1879-та година – една

...
Националната ни банка е основана през 1879-та година – една
Коментари Харесай

Деноминации, кризи и поглед към еврозоната: Историята на българския лев


Националната ни банка е учредена през 1879-та година – една от първите държавни институции след Освобождението. През юни идната година е признат и Законът, който основополага българският лев като публична валута на Княжество България. Тогава българският лев е бил равносилен на френския франк.

Първите български пари са били единствено монети, отсечени в Бирмингам. Едва през 1885 година се появяват и първите български банкноти, а първите златни монети – с номинали 10, 20 и 100 лева – се появяват през 1894 година Това са златните монети на Фердинанд, по времето, когато той към момента е титулуван „ Български княз “ и са отсечени в годината, в която той се снабдява с престолонаследник.

С 50 стотинки до Първата международна война, по мемоари на съвременници, е можело да се купи едно агне. Само най-богатите - доста дребен % жители, са разполагали с банкноти от 100 лв..

През 30-те години в България, върху българските банкноти се употребяват портретните изображения на Цар Борис, а след 9 септември 1944-та на Георги Димитров и социалистическите служащи по лозя и в фабрики.
Заради инфлациите българският лев е деноминиран четири пъти - през 1947 година, 1952 година, 1962 година и 1999 година Последно – след кабинета на Жан Виденов, когато страната изпада във в действителност банкрут. Тогава левът се разделя с три нули и старите 1000 лв. се трансформират в един.

През 1997 година у нас е въведен валутен ръб. Тогава българският лев е вързан към немската марка и с цел да не се обезценява повече Българска народна банка губи правото по закон да отпуска заеми на комерсиалните банки като заемодател от последна инстанция. От 1999 година левът е закрепен към еврото.

България беше призната в чакалнята на еврозоната през лятото на 2020 година, а упоритостта на съдружното държавно управление е страната ни да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 година Тогава българската национална валута би трябвало да остане в историята, а еврото да размени левовете.=

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР