Националната електрическа компания (НЕК) изпълнява най-сложните функции на енергийния пазар

...
Националната електрическа компания (НЕК) изпълнява най-сложните функции на енергийния пазар
Коментари Харесай

НЕК: Компанията изпълнява най-сложните функции на енергийния пазар в страната


Националната електрическа компания (НЕК) извършва най-сложните функционалности на енергийния пазар в страната, съчетавайки задължения по изкупуване на сила и реализацията й на контролиран и свободен пазар, произвеждане на електрическа енергия от Водноелектрическа централа съобразявайки се с рестриктивните мерки от Министерство на околната среда и водите и изпълнявайки задължения към европейската комисия, поддържайки функционалностите на снабдител от последна инстанция и координатор на разнообразни балансиращи групи. Също по този начин обезпечава благонадежден запас от първично, вторично и третично контролиране на ЕСО ЕАД гарантирайки сигурната и надеждна работа на ЕЕС. Това се споделя в мнение на НЕК, оповестено на интернет страницата. В документа се прави обстоен обзор на използваемостта на генериращите съобръжения, собственос на компанията, или следени от сдружението, освен това за интервала от юли 2018 година до декември 2019 година

Публикацията очевидно е в отговор на рецензиите на ръководителя на комисията по енергетика към Народното събрания Делян Добрев. Неотдавна по време на излушване в енергийната комисия той направи забележка на изпълнителния шеф на НЕК Петър Илиев за това, че двете американски централи не работят на цялостен потенциал, вследствие на което се заплаща по-висока цена за разполагаемост и вместо тях се пускат ВЕЦ-овете на компанията.

В мнението, оповестено на страницата на НЕК по този мотив се напомнят променените условия на работа на сдружението, както на контролирания, по този начин и на свободния пазар след смяната в Закона за енергетиката и Правилата за търовия.

„ НЕК ЕАД като публичен снабдител няма към този момент задължението да доставя с електрическа енергия ЕСО ЕАД и електроразпределителните сдружения за софтуерните разноски по преноса и разпределението. Също по този начин отпадна задължението за закупуване на сила от ВЕИ и ВЕКП с конфигурирана мощ 4 и над 4 МВт. Това беше отразено в решението на КЕВР за регулаторния интервал юли 2018 – юни 2019 година В това решение НЕК има ангажимент да обезпечи 12,4 ТВтч електрическа енергия за крайните доставчици и 4,9 ТВтч за свободния пазар.

При осъществяване на своите задължения според Закона за енергетика и Правилата за търговия с електрическа енергия НЕК ЕАД е заинтригуван да усъвършенства потреблението на индустриалните мощности по дълготрайните контракти (ДД) с Топлоелектрическа централа AES Марица изток 1 и Топлоелектрическа централа КонтурГлобал Марица изток 3 и рационално потребление на водния ресурс в язовирите стопанисвани от сдружението.

С мощностите по ДД (дългосрочни контракти б.р.) осигуряваме сила за контролирания пазар, запас за първично и вторично контролиране на ЕСО ЕАД и с оставащата мощ предоставяме сила за свободния пазар. Компанията употребява оптимално опциите на БНЕБ като оферира артикули на всички платформи – за двустранни контракти, пазар ден напред и пазар в границите на деня. Целта е натовареност на оборудванията допустимо най-вече за реализиране на най-ниска приведена цена.

Също по този начин според от хидроложката конюнктура се съобразяваме доколко да бъдат употребявани хидрогенериращите мощности на НЕК, като изпълняваме задължения сходни на тези с ДД, само че с в допълнение обезпечаване на сила по уговорката на БЕХ към европейската комисия.

В края на 2018 година изтече първата половина на новия регулаторен интервал и към този момент могат да се създадат някои заключения за осъществяването на решението на КЕВР за интервала юли 2018–юни 2019г. “, се споделя в мнението.

Според данните, за крайните доставчици НЕК е доставил 56,4 % от годишното количество, което е обезпечавано с сила над 50 % от централите с дълготрайни контракти (ТЕЦ AES Марица изток 1 и Топлоелектрическа централа КонтурГлобал Марица изток 3), квотните централи и Водноелектрическа централа на НЕК. ВЕИ и ВЕКП са под половината от годишният им план заради сезоността на работата им и евентуално ще наваксат изоставането през първите месеци на 2019 година

Спрямо решението на КЕВР НЕК е доставил за контролирания пазар сила от Водноелектрическа централа в избрания процентен размер към 31 %. Тъй като това е сила, която не се компенсира с други механизми, НЕК се стреми да не надвишава каузи избран за контролирания пазар, с цел да извършва финансовите параметри на ценовото решение, изясняват от електрическата компания.

Нещо повече, НЕК за пръв път по този начин обществено разяснява работата на водните електроцентрали.

Анализът на мощностите диспечирани от НЕК за II-ро полугодие на 2018 година демонстрира съвсем оптималната натовареност на оборудванията в термичните централи за месеците от септември до декември. По-малката натовареност е в месеците юли и август, когато заради необикновената метеорологичната конюнктура имаше доста прииждане и трябваше насила да се преработват огромни количества вода, с цел да не се позволява преливане на язовирите и енергийно непреработени води. За удостоверение на това към 01.07.2018 г запълнения размер е бил 89 % от общия, на 15.07.2018 г запълнения размер е бил 90,5 %, на 31.07.2018 г запълнения размер е бил 90,4 %, на 15.08.2018 г запълнения размер е бил 87 %, на 31.08.2018 г запълнения размер е бил 81,5 %. Това са размери нетипични за летни месеци макар огромната индустриална натовареност на съответните подязовирни Водноелектрическа централа показана в таблицата по-долу.

Използваемостта на Топлоелектрическа централа AES Марица Изток 1 през второто полугодие на предходната година е било 74,4 %, а на Топлоелектрическа централа Контур Глобал Марица Изток 2 – 87,1 %, показва още НЕК.

Възможността за забележителна натовареност на термичните централи беше обезпечена от измененията в нормативната база касаещи публичния снабдител (ОД). Основно това е поради понижаване на каузи на закупуваната сила от ВЕИ и ВЕКП, които би трябвало да я осъществят на свободния пазар. Това са мощности с по-трудно прогнозируемо произвеждане, поради което се резервираше от ОД диапазон в термичните централи с ДД. Промяната в ПТЕЕ промени реда на затваряне на пазарите. Сега контролирания пазар се обвързва енергийно от ОД преди свободния пазар и цялата оставаща сила е допустимо да се осъществя на БНЕБ при съществуване на търсене. И другото главно въздействие е продължение на напъните на мениджмънта на НЕК, компанията да е деен участник на свободния пазар при реализацията на повече сила и на по-добра цена. За задачата бяха осъществени дълготрайни артикули, които обезпечиха естествената употреба на централите и след това се оферираше единствено на пазар ден напред и пазар в границите на деня на по-изгодни цени.

През месец януари условно могат да се виждат два интервала – при понижен воден ресурс и при прииждане. В началото на месеца при стеснен воден запас на БНЕБ са предлагани единствено по уговорката на БЕХ към БНЕБ и количества от свободния диапазон на централите при съществуване на подобен. Наличие е на съвсем изцяло оползотворяване на мощностите в термичните централи, като в някои случаи се е употребил и диапазона за контролиране. Това е ставало след координиране с ЕСО ЕАД за икономисване на воден запас. След 27.01.2019 година след изобилните превалявания в региона на р. Арда стартира бързо повишаване на равнището на бент. Кърджали, бент. Студен бунар и бент. Ивайловград. Наложи се да се преработва по-големи размери вода и надлежно по-голямо насила произвеждане от Водноелектрическа централа. Тези количества се разпределяха както към контролиран, по този начин и към свободния пазар. В тези дни се оферираха по-големи количества към БНЕБ, както от диапазона на Топлоелектрическа централа по този начин и от Водноелектрическа централа. Когато не се реализираше цялото оферирано количество на БНЕБ се постановяваше разтоварване на блокове в тецовете в някои часове. Това е естествена процедура, като се цели цялостно потребление на водния запас и опазване в работа на всички работещи блокове, с цел да не се позволяват режими на прекъсване и разпалване на блокове. Това е тежък механически режим и е обвързван с риск от следваща аварийност, се изяснява в мнението.

Повече по тематиката, в това число и плановете на компанията могат да бъдат прочетени на: https://nek.bg/index.php/bg/za-nas/novini/1141-ii-2018-2019-1

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР