Националната библиотека отбелязва 140-годишнината от своето създаване До три години

...
Националната библиотека отбелязва 140-годишнината от своето създаване До три години
Коментари Харесай

Националната библиотека отбелязва 140 г. от създаването си

Националната библиотека отбелязва 140-годишнината от своето основаване До три години постройката на Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ ще бъде напълно актуализирана. Това сподели след тържественото честване във връзка юбилея на най-стария културен институт в следосвобожденска България министърът на културата Боил Банов. На днешната дата Националната библиотека отбелязва 140-годишнината от своето основаване.
 
Над 8 млн. библиотечни единици от българското и международното културно завещание съхранява най-голямата социална библиотека в страната, носеща имената на св. Братя Кирил и Методий. През 1963 година тя е наречена Народна, а от 2009 година – Национална, напомни шефът на културната институция доцент Красимира Александрова.
 Националната библиотека отбелязва 140-годишнината от своето основаване БГНЕС
" Идеята за основаването на обществена библиотека в София идва 4 април 1878 година Учителят Михаил Боботинов, който е на работа в градската община, споделя тогава за своята концепция, че с цел да процъфтява тя, София, просветително и културно, на нея й е нужна библиотека. Идеята е извънредно възторжено възприета и от губернатора и от вицегубернатора и единствено няколко месеца по-късно към този момент библиотеката отваря своите порти за гости. На днешния ден, по остарял жанр на 28 ноември, преди 140 години е подписан протокол за основаване на библиотечна комисия с ръководител Марин Дринов. И тази дата се смята за рождената на националната библиотека ".
 
Националната библиотека има потребност от възобновяване, за което към този момент са планувани средства. Ремонтът стартира с покрива, поетапно ще бъдат реновирани залите и до три години постройката ще придобие типа, който заслужава, съобщи министърът на културата Боил Банов.-->
 Националната библиотека отбелязва 140-годишнината от своето основаване БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР