Националната асоциация Българско Черноморие (НАБЧ) пита президента Румен Радев кога

...
Националната асоциация Българско Черноморие (НАБЧ) пита президента Румен Радев кога
Коментари Харесай

Асоциация пита президента защо бави указа за новата община Обзор |

Националната асоциация Българско Черноморие (НАБЧ) пита президента Румен Радев по кое време ще издаде декрет за границите и административния център на новосъздадената община Обзор и на измененията в рамките на община Несебър. 

На 24 март Министерският съвет одобри решение за административно-териториална смяна за обособяване на обитаеми места от община Несебър и основаване на нова - 266, община с административен център Обзор.

Според решението на държавното управление с смяната се цели да се основат по-благоприятни условия за облекчаване на ежедневните потребности на популацията от административни, обществени, здравни, транспортни, финансови и други услуги, както и реализиране на по-ефективно и ефикасно ръководство на територията на обитаемоте места, обхванати от самодейността за основаване на новата община.

Промяната ще влезе в действие след издаване на декрет на президента.

В писмото на НАБЧ до Румен Радев се споделя, че отговорът му на предходно нейно питане е бил след привършване на преброяването на популацията и жилищния фонд, което е завършило на 10 октомври. Последвало ново увещание от страна на асоциацията, което останало без отговор. 

Ето цялостния текст на писмото без редакторска интервенция:

Уважаеми господин Президент,

На наше питане от 31.03.2021 година, с въпрос: „ Кога ще издадете декрет за границите и административния център на новосъздадена община Обзор и на измененията в рамките на община Несебър, област Бургас? ”, Вие посредством Вашия кабинет ни отговорихте, че това ще стане след привършване на преброяването на популацията и жилищния фонд. Преброяването завърши на 10.10.2021г. На 10.10.2021г. с наше писмо още веднъж Ви зададохме същия въпрос. Споделихме с Вас, че предизборната акция, в която участвате и Вие, стартира на 14.10.2021г. Споделихме, че това би повлияло върху Вашето решение по кое време да издадете указа. Отговор от Вас или от Вашата канцелария нямаме!

На 29.10.2021 година Вие издадохте Указ за назначението на уважавания правист и учител Янаки Стоилов за Конституционен арбитър. Издаването на този Указ е доказателство, че Вие сега изпълнявате конституционните си пълномощия.

Членове и симпатизанти на НАБЧ си задават основателният въпрос за какво не утвърждавате границите и административния център на новосъздадена община Обзор и на измененията в рамките на община Несебър, област Бургас, след сполучливо извършения референдум и последвалото Решение № 253 от 24.03.2021 година на Министерски съвет по реда на член 9 алинея 1 т.7 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България, с което се предлага на Президента на Република България да утвърди границите и административния център на новосъздадена община Обзор и на измененията в рамките на община Несебър, област Бургас.

Членове и симпатизанти на НАБЧ стартират да си задават и въпроса, Вие дали спазвате клетвата, положена от Вас, след избирането Ви за президент на Република България.

Положената от Вас клетва гласи: " Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се. "

Задават си и въпроса дали президентът съблюдава клетвата си и се управлява от ползите на народа, който е дал своя вот на референдум за основаване на нова община. Задават си и въпроса дали упражнявате пълномощията си по Конституция, тъй като към момента с Указ не сте утвърдили Решение №253 на Министерски съвет.

Конституция на Република България: Чл. 102. Ал.1 „ В осъществяване на своите пълномощия президентът издава укази, насочва обръщения и послания. “

Задават си въпроса дали президентът самичък дефинира своите пълномощия или се управлява от повелята на Конституцията?

Задават си въпроса дали президентът съблюдава законите на България, а точно Закона за административно-териториалното устройство на Република България?

Задават си въпроса, несъобразяването с положената клетва, несъобразяването с пълномощията по Конституция и незачитането на законите досега са дейности подбудени от предизборни политически пристрастености или върховенството на закона не е от целите на президента?

Решението, дали ще спазете клетвата си, Конституцията и законите и дали ще се ръководете от ползите на народа, дал своя вот на референдума от 28.02.2021 година е Ваше.

Ваша е и отговорността за пренебрегването на върховенството на закона.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР