Националната агенция за приходите в момента осъществява проект по профилиране

...
Националната агенция за приходите в момента осъществява проект по профилиране
Коментари Харесай

Приходната агенция прави рисков профил на данъкоплатците

Националната организация за приходите сега реализира план по профилиране и сегментиране на данъкоплатците, оповестиха от Министерството на финансите.

Един от детайлите на този план е да се оцени рискът от прикриване на действителни трудови контракти с цивилен. С план за промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица МФ предлага да се разшири обсегът на определението за трудови правни отношения, като към тях се причислят и такива, които по своя темперамент съставляват наемане на работна мощ, без да е подписан трудов контракт.

„ Национална агенция за приходите следи рискови браншове както за ограничение на риска от заплатите в плик, по този начин и за отнасяне на риска от прикриване на трудови правни отношения с цивилен контракти.

В момента приходната организация реализира план по профилиране и сегментиране на данъкоплатците, който към момента не е завършил и няма одобрени публични данни от него. В плана използваме индикатори, които са свързани с проявлението на риска от прикриване на действителни трудови контракти с цивилен. Проследявайки разпределението на тези индикатори по браншове, Национална агенция за приходите може да получи информация в кои браншове е най-вероятно да се среща това събитие и каква е вредата.

Статистическото проучване на индикаторите все още води до извода, че това събитие е едва публикувано и не нанася огромни вреди на бюджета “, обясниха от МФ.

От ведомството показват, че прикриването на трудови правни отношения като цивилен контракти се среща най-много при най-дребния бизнес.

„ Наемането на работна мощ в нарушаване на трудовото законодателство, в резултат на което се заобикалят отговорности и по осигурителното и данъчното законодателство, може да бъде в разнообразни браншове и браншове, което от своя страна основава условия за нелоялна конкуренция. Във всички случаи недобросъвестните правни субекти, които имат непозволено държание по отношение на спазването на законодателството, се слагат в привилегировано състояние по отношение на добросъвестните по повод отговорностите им за наложителни осигурителни вноски и налог.

Това е по този начин, тъй като наложителни осигурителни вноски се внасят в по-малък размер, защото лицата подлежат на обезпечаване за по-малко опасности спрямо трудовите правни отношения и от възнагражденията се приспадат разноски за активността.

Освен това, при определянето на облагаемия приход по извънтрудови правни отношения се приспада закрепен % разноски за активността, което рефлектира и върху размера на дължимия налог “, показват още от МФ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР