Националната агенция за приходите ще публикува предварително попълнените данъчни декларации

...
Националната агенция за приходите ще публикува предварително попълнените данъчни декларации
Коментари Харесай

Данъчна отстъпка от 5% до края на март

Националната организация за приходите ще разгласява авансово попълнените данъчни заявления за физическите лица. Както и в предходни години, те са налични посредством личен идентификационен код или електронен автограф, оповестиха от Национална агенция за приходите. Оттам предизвестяват, че формулярите може да не са налични още в утринните часове през днешния ден, а по-скоро в ранния следобяд.

Данните в тях би трябвало да бъдат допълнени, в случай че се постанова и по-късно доказани от потребителите, съобщи за БНР представителят на приходната организация Антония Иванова.

В авансово попълнените заявления се съдържа цялата информация за приходите: облагаеми - т.е. хонорари от контракт или хонорар, изплатени от юридическо лице (работодател или самоосигуряващ се) или необлагаеми, каквито са ваучерите за храна. " Както и за употребените облекчения, които са през шеф през миналата година ", посочи Антония Иванова и даде образец с облекченията за родители, употребени през шеф.

" Това са точно приходите от друга стопанска активност - да вземем за пример наем, компенсации, пропуснати изгоди или неустойки, награди от игри, от надпревари, състезания ", уточни специалистът. " Има и приходи, които данъкоплатецът самичък би трябвало да добави ", напомни Иванова. " Например физическо лице, което е придобило приходи от практикуване на свободна специалност или активност като аграрни собственик, към автоматизирано попълнената сума би трябвало да добави и сумата за приходите, които са добити от трети физически лица ", изясни тя.

През март при онлайн попълване на данъчната декларация можем да използваме 5% отстъпка от налога за довнасяне, в случай че има подобен. Плащането му обаче би трябвало да стане до края на месеца, а съветът към тези, които имат намерение да се възползват от тази опция, е " авансово да ревизират дали имат такива обществени отговорности все още на подаване на декларацията. Ако имат, е належащо да ги платят и по-късно да подадат и своята декларация. "

Тази година данъчната акция за физическите лица завършва на 2 май, а до септември има опция за еднократна промяна на данните.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР