Националната агенция за приходите (НАП) обжалва наложената ѝ глоба от

...
Националната агенция за приходите (НАП) обжалва наложената ѝ глоба от
Коментари Харесай

НАП завежда дело срещу ТАД Груп за 5-те милиона глоба

Националната организация за приходите (НАП) апелира наложената ѝ санкция от Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) в размер на 5.1 мнл. лв.. Санкцията е за случая с изтеклите данни на над 5 млн. българи от базите на Национална агенция за приходите. От приходната организация прецизират, че са оспорили акта за определяне на административно нарушаване в организацията, написа Дневник.

Освен това от институцията обмислят да съдят причинителите на хакерската офанзива, като показва два разновидността на деяние. Първият е да се причисли в наказателното произвеждане, което се води сега. Вторият е да заведе настрана гражданско дело.

" Така финансовата рекламация в размер, покриващ наложената на приходната организация имуществената глоба, ще бъде ориентирана към причинителите на незаконното посягане ", прецизират в публикуваната си до медиите позиция от Национална агенция за приходите.

Заради приключването на данните в ареста е притежателят на софтуерната компания " ТАД груп " Иван Тодоров, на който, дружно с двама други чиновници на компанията са повдигнати обвинявания.

Главният претекст за оспорването на санкцията, посочен от приходната организация, е: " Неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им обществено обявяване са резултат от дейности, представляващи закононарушение по смисъла на Наказателния кодекс, осъществени без значение и макар подхванатите от Национална агенция за приходите механически и организационни ограничения за отбрана. "

Справката в приложението за това какъв тип персонални данни са били разкрити за български жители ще бъде пусната в употреба през идната седмица, оповестяват още от приходната организация. Проверката ще може да бъде осъществена посредством идентификация с личен идентификационен код (ПИК) или с електронен автограф. Такава информация ще може да се направи и в офисите на Национална агенция за приходите в страната след показване на персонална карта.

Ръководството на Национална агенция за приходите уволни ръководителите на звената за осведомителните системи и за осведомителна сигурност. От Национална агенция за приходите пуснаха търсачка, с която всеки може да ревизира дали има непозволено публикувани за него данни. Получава се единствено информация има или не оповестена информация, само че не и каква е тя. От организацията оповестиха, че за множеството от хората има единствено отчасти публикувани информации и едвам за 189 има изтекли комбинации от данни - ЕГН, номер на настояща персонална карта и други Коментираха, че по-слабо засегнатите не се постанова да взимат специфични ограничения, а единствено да са по-бдителни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР