Националната агенция по приходите (НАП) изпраща имейли или се обажда

...
Националната агенция по приходите (НАП) изпраща имейли или се обажда
Коментари Харесай

НАП: Изтича срокът за деклариране на доходите

Националната организация по приходите (НАП) изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че дължат налози за 2023 година, оповестява Националната организация за приходите. Напомнянията са ориентирани към лицата, за които има данни, че през 2023 година са получили възнаграждения, аграрни дотации, суми от наложени платежи от продажби в интернет и други. Данъците се заплащат в период до 30 април.

Данните са вписани в авансово попълнените годишни данъчни заявления, като информацията за типа на получените приходи е отразена в съответните приложения. Преди да бъдат подписани и подадени, авансово попълнените данни е хубаво да се прегледат, добавят и поправят при нужда, както и да се реши дали приходите, вписани в декларацията, са облагаеми или необлагаеми, предлагат от приходната организация. Облагаемите приходи подлежат на обявление, а необлагаемите, каквито да вземем за пример са приходите от продажба на персонални движимости, могат да се разгласят пред Национална агенция за приходите по избор.

Електронната услуга за подаване на годишна данъчна декларация е налична с личен идентификационен код (ПИК) или с дипломиран електронен автограф (КЕП) в е-Портала на приходната организация. Лицата, които не разполагат с ПИК, могат да го получат за минути и гратис във всеки един офис на Национална агенция за приходите.

При неподаване на декларация или наплащане на дължимия налог жителите подлежат на наказания.

Най-важните стъпки при подаване на данъчна декларация

Декларирате приходи по трудови и цивилен контракти (хонорари), от активност като едноличен търговец, аграрни собственик, от авторство, лицензи, занаяти, свободни специалности, наеми, лихви, продажба на имущество, облагаеми компенсации, дивиденти и дялове от чужбина и други, показват от Национална агенция за приходите.

Годишната данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ за добити приходи от физически лица, които не правят активност като търговци, можете да подавате:

► по електронен път с КЕП или ПИК в портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, (подаването по електронен път е наложително за самоосигуряващи се лица по смисъла на КСО);

► на книжен притежател в способния офис на Търговско дружество на Национална агенция за приходите по непрекъснат адрес, по пощата или в пощенски станции без автоматизирано зареждане на данни.

В декларациите, подадени в интервала 10 януари - 1 март по електронен път, данните, предоставени от платците на приходи, не се зареждат автоматизирано. Това постанова физическото лице - задължено да подава годишна данъчна декларация, да набави независимо информация за добитите приходи, за правилно попълване на декларацията.

В този случай преди да подадете годишната данъчна декларация, би трябвало да извършите информации и да подготвите информацията от следните документи:

► сметки за изплатени суми за приходи от друга стопанска активност (граждански контракти, авторски хонорари и др.) и за приходи от наем. Издават се наложително от платеца на прихода и не се ползват към декларацията;

► служебни бележки за приходи от трудови правни отношения, от друга стопанска активност (доходи от цивилен контракти, авторски хонорари и др.) наем или от друго възмездно даване за прилагане на права или имущество и други източници. Издават се от платците на приходите, когато те са предприятия или самоосигуряващи се лица, единствено по избор на физическите лица и не се ползват към декларацията;

► в случай че не сте самоосигуряващо се лице и подавате декларацията в офис на Национална агенция за приходите или по пощата, изтеглете, разпечатайте и попълнете всички нужни приложения и заявления от листата с мостри на страницата на Национална агенция за приходите. Вижте потребни Формуляри.

enlightenedКогато физическо лице подава годишна данъчна декларация с личен идентификационен код или електронен автограф след началото на март, тя ще бъде попълнена автоматизирано и няма да е належащо да се ползват служебни бележки за приходите. В годишната данъчна декларация можете да видите информация за приходите си от трудов контракт, възнаграждения и хонорари по цивилен контракти и други приходи платени от предприятия и самоосигуряващи се лица, като ще имате опция да прегледате данните, да ги коригирате и/или допълните.

♦ Ако сте лице, което прави стопанска активност като търговец по смисъла на Търговския закон, едноличен търговец или регистриран аграрни собственик, избрал да се полза като едноличен търговец, преди да попълните годишната си данъчна декларация направете обзор дали вярно са образувани счетоводния финансов резултат и данъчния финансовия резултат.

♦ Ако не сте самоосигуряващо се лице можете да подадете декларацията в офис на Национална агенция за приходите или по пощата, като я изтеглите, разпечатате и попълните всички нужни приложения от листата с мостри на страницата на Национална агенция за приходите.

♦ Ако за декларацията употребявате приложението за попълване с бар код следва да го изтеглите, попълните и подадете по един от описаните способи за подаване.

Подаване на декларацията

► с електронен автограф (КЕП) или личен идентификационен код (ПИК) през Портала за е-услуги на Национална агенция за приходите.

enlightenedСамоосигуряващите се лица (по смисъла на КСО) подават годишната си данъчна декларация единствено по електронен път

► с баркод - изтеглете и попълнете Декларация с баркод за приходите на физическите лица;

► в офис на НАП;

► по пощата;

► в пощенските станции.

Срок за подаване

► От 10 януари до 30 април на годината, последваща годината на придобиване на прихода.

► От 1 март до 30 юни - за обявление на приходите на лицата, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число едноличните търговци, както и земеделските стопани, които са избрали този ред на облагане.

След подаване на декларацията ще получите квитанция с входящ номер според от метода на подаване:

►през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с ПИК и електронен автограф

►по имейл при подаване с електронен подпис;

► в офис на Национална агенция за приходите при подаване на място;

► по пощата, при подаване по пощата;

► в пощенските станции

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР