Национална стратегия за реформиране на строителния сектор подготвя Минисерствотото на

...
Национална стратегия за реформиране на строителния сектор подготвя Минисерствотото на
Коментари Харесай

Ключова промяна в строителството

Национална тактика за реформиране на строителния бранш приготвя Минисерствотото на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Тя се очкава да бъде подготвена до края на тази година като задачата е цифровизация на процесите в строителството и повишение на качеството му. Това заяви вицепремиерът Гроздан Караджов по време на форума „ Строителството като промишленост на бъдещето- нововъведения и цифровизация “.

„ Темата за нововъведенията и за дигитализацията е приоритет в работата на Министерство на регионалното развитие. Лично за мен е предизвикателство, пред което се изправям с концепцията да създадем основен поврат в тази тематика и да въведем електронното планиране, електронния документооборот и издаването на позволение за градеж напълно по електронен път “, уточни Караджов.

“Много разчитаме, че в полемика с браншовите организации, с университетските среди, с бизнеса, ще можем да намерим най-хубавите решения. Целта на дигитализацията в строителството е да се увеличи качеството на проектирането и на строителството от една страна, а въпреки това – да се увеличи конкурентноспособността на строителните компании, както на българския, по този начин и интернационалните пазари “, изясни вицепремиерът.

По думите му България изостава в цифровизацията в бранша, само че в Министерство на регионалното развитие работят интензивно по тази тематика и се надяват да наваксат.

„ Подготвяме план за национлана тактика за реформиране на строителния бранш, която се надявам да бъде подготвена в края на тази година. Тя ще обгръща няколко предпочитани области. На първо място е електронно ръководство на капиталовия развой, на образованието и на уменията в тази област, на стабилно развиване, на нововъведения, научноизследователската активност “, изясни Караджов.

В поддръжка на осъществяването на тази тактика Министерство на регионалното развитие към този момент започва осъществяването на план за обединен обществен указател по устройствено обмисляне на територията, капиталово планиране и разрешаване на строителство. Целта е обединен указател, който да сплоти всички регистри, които в този момент се поддържат от разнообразни общински, районни администрации, регионални администрации, ДНСК, уточни районният министър.

Лорер: Браншът да работи с науката

Особено значение за строителния отрасъл има взаимодейството с науката, уточни министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер. Според него строителните компании би трябвало да употребяват научни разработки, с цел да могат техните артикули да станат по-конкурентни освен на вътрешния пазар, а и на външния. В оперативни стратегии са очакван средства за развойна активност. Министерството на нововъведенията и растежа също разполага с целия финансов запас на страната да тласъци вложения и нововъведения в българската стопанска система, изясни Лорер.

„ Изключително ще се веселя, в случай че българският строителен бранш прегърне Министерството на нововъведенията и растежа и дружно стартираме да мислим по какъв начин този бранш също навлиза в актуалните технологии, тъй че и сградният фонд, и инфраструктурата да стартират да наподобяват по този начин, както желаеме да наподобяват, както ги виждаме в Западна Европа “, уточни още Даниел Лорер.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР