Национална мрежа за децата за 12-а поредна година ще връчи

...
Национална мрежа за децата за 12-а поредна година ще връчи
Коментари Харесай

10 русенци са отличени с награда "Героите на децата на Украйна"

Национална мрежа за децата за 12-а поредна година ще връчи премиите " Златна ябълка ", с които се отличават персони, организации и институции, които с работата си са съдействали за отбрана правата на децата и за възстановяване на тяхното богатство.
Наградите " Златна ябълка " търсят героите на децата , които схващат, че децата имат потребност от особено внимание и поддръжка. Тази година обаче към този момент бяха оповестени премиите " Героите на децата на Украйна ". От общо 24-ма наградени 10 са русенци.

Ирина Стоянова, Евгени Недев, Йоана Терзиева, Виктор Стоянов, Наталия Вангелова, Олга Пенчева, Стамен Белчев, Весела Михова, Ани и Деян Господинови са носителите на специфичната премия " Герои на децата на Украйна ".

Как и за какво те влизат в това премеждие, вместо да останат пред тв приемниците и да пишат в мрежата мнения, споделя репортажът на Ася Пенчева в предаването " Хоризонт до обед ".

Всичко стартира със основаването на групата " Русе оказва помощ на Украйна " .

" На 26-и направихме групата " Русе оказва помощ на Украйна ". От 26-и февруари Русе оказва помощ на Украйна, хората оказват помощ на хората ", споделя пред БНР Ирина Стоянова, един от админите на групата.

Паралелно с организацията по посрещането, било належащо място, където да се събират дарения и да се вършат срещи с украинците - да им се коментират правата, да им се оказва помощ - материално и психически .

Малката пекарна на хабитатите Дидо и Ани Герасимови се оказала точното място.

" Това е чисто човешки ентусиазъм да окажеш помощ на близък , който има потребност. Не става дума за авторитет или пиар . Ние помагахме чистосърдечно ", споделя Дидо Герасимов и добавя, че бежанците възприемали мястото като " Украйна таун " или " Малката Украйна ".

" Продължаваме да оказваме помощ с каквото можем. Все още одобряваме помощи, само че ги прехвърляме към " Каритас ".

Според Дидо всевъзможни хора откликват на апелите да се попълнят запасите от хранителни запаси . Идвали даже пенсионери, които желали да дарят последните се средства.

" Което демонстрира, че в България има доста хора с огромни сърца, които съумяват да надскочат дребнотемието и не идват при нас с репликата – какво направихте за българските пенсионери, а идват да дарят. "

Ани Герасимова отбелязва забавни кулинарни разлики сред българите и украинците – да вземем за пример необятно застъпената в тяхната кухня елда и непознатите за тях фасул и леща, които дарявали русенци, пиенето на доста черен чай, даже от децата, потреблението на доста риба.

" В огромната си част хората бяха доста смирени и доста признателни за всичко, което вършим за тях . "

От началото на войната Стамен Белчев, който е част от екипа на " Европа Директно " в Русе, е на първа линия непрекъснато. Организира логистика, настаняване и е измежду тези хора, които вършат първия приемателен и заздравителен център на ЖП гарата в Русе. Там, където липсват институциите и управляващите – държавни и локални, са Стамен и другите доброволци . Сега той продължава да поддържа настанените в Русе украински фамилии и е Герой на децата.

" Трудно ми е да си показва какво е да бягаш от война и в никакъв случай не желая да съм очевидец на нещо такова. Човешки дълг е да окажеш помощ на хора, които бягат от война и когато те са на твоята врата, да проявиш човечност и да им окажеш помощ ", акцентира Стамен Белчев.

Украинските жители, които останаха в Русе, към момента получават поддръжка. Мнозина започнаха работа, учат български език в библиотеката, спортуват, заплащат свободен наем и не стопират да споделят сърдечно на украински - дякую!
Чуйте повече за положителните каузи на русенци в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР