Национална компания Индустриални зони (НКИЗ), която управлява парка в Божурище

...
Коментари Харесай

"Индустриални зони" разваля договори с неизрядни инвеститори

Национална компания " Индустриални зони " (НКИЗ), която ръководи парка в Божурище и няколко други по-малки площи в страната, е почнала процедури за повреждане на контракти с вложители, които не са изпълнили отговорностите си. Това излиза наяве от доклада на държавното сдружение към средата на 2021 година В същото време през тази година са стартирани няколко нови плана в Божурище, като интерес има най-вече от български компании и непознати компании, които към този момент работят в страната.
Прекратяване
Бордът на НКИЗ неотдавна е взел решение да се скапе по правосъден ред нотариалният акт за продажба на 5 дка парцел с " Клайммат ". Компанията е дъщерна на производителя на катерачни стени " Уолтопия " и през 2015 година стартира план за създаване на научно-развоен център в зоната в Божурище на стойност 3.2 млн. лева Справка в имотния указател демонстрира, че с изключение на този имот сдружението е притежател и на още 17.5 дка в парка, а самата му регистрация също е в Божурище. По данни от АПИС в " Клайммат " сега работят 19 души, а приходите за 2019 година са 2.7 млн. лева

Държавната компания е почнала процедура и за повреждане на контракта за основаване на право на градеж с " Иновас ", която създава машини за стиропорни артикули. От 7 години сдружението държи имот от 2.8 дка в парка, където планираше да построи нова индустриална база. Самата компания е основана в София.

Още при започване на предходната година пък е негоден договорът за основаване право на градеж с " Арк метрология ", която щеше да прави сертифицирана измервателна лаборатория за машиностроителни и металообработващи компании. " Иновас " и " Арк метрология " бяха част от група компании, които възнамеряваха създаване на високотехнологичен клъстер в Божурище.
Нови планове
През тази година обаче има и няколко нови плана, деклариран интерес има и от други вложители, излиза наяве от доклада на НКИЗ. Преди седмица стартира строителството на комплекс за ремонт на турбокопресори на белгийската " Турбо поръчител " на стойност 6 млн. лева, а малко по-рано и планът за логистичен център за 10 млн. лева на " Транспрес ".

Общо 4 са подадените капиталови планове единствено за парка в Божурище, в това число мегапроект на " Лидл България ЕООД енд Ко ". Международната верига има желание да построи логистична база за 120 млн. евро и да разкрие 700-750 работни места, само че за момента няма повече информация. Други два плана пък изчакват утвърждение за покупка на парцел - на производителя и дистрибутор на биопродукти " Смарт органик " и на логистичната компания " Хайнип логистик ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР