Национална компания Индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ) се управлява необезпокоявано от

...
Национална компания Индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ) се управлява необезпокоявано от
Коментари Харесай

Въпроси за присъди в Narod.bg: Колко милиона потънаха в Национална компания „Индустриални зони“?

Национална компания „ Индустриални зони “ ЕАД (НКИЗ) се ръководи необезпокоявано от одитните институции в България към този момент над 6 години от „ професионалистката “ доктор Антоанета Барес, назначена през 2017 година Някой в страната има ли визия тъкмо какъв брой милиона потънаха в това сдружение, попита източник на Narod.bg, наясно със схемите по върха.

 Антоанета Барес държи отговори за милиони

НКИЗ е едноличен притежател на „ Свободна зона Русе “ и „ Индустриални терени и хранилища “ (с бази в Свиленград и Божурище), държи също дялове в „ Индустриален и логистичен парк – Бургас “ (67.88%), „ Индустриална зона Загоре “ (50%), „ Сантоку инженеринг “ (49%) и „ Транзитна комерсиална зона “ – Варна (46%).

Освен парка в Божурище компанията ръководи също и парковете Плевен – Телиш, Суворово – Варна-запад, Индустриален парк Видин, Свободна зона Русе и Индустриална зона Свиленград, само че те са надалеч по-малки от този до София. Има и няколко зони и паркове в развой на създаване (в Карлово, Варна, Кърджали, Симитли и Бургас).

Основният бизнес на НКИЗ е да продава имоти (апортирани от страната в капитала й) на вложители или да им отдава земя чартърен. През 2022 година компанията съумява да усили приходите си до 42 млн. лева (11.6 млн. лева за миналата година) и да регистрира консолидирана облага 11.2 млн. лева след близо 1 млн. лева загуба за 2021 година

Наскоро министърът на стопанската система разгласи понижаване на членовете на Съвета на шефовете и избирането на нов изпълнителен шеф – Константин Палавеев, като „ задачата на измененията е да се осъществя цялостна нова политика за развиване на индустриалните зони и паркове, основана на районен принцип и обвързвана с съответни браншове.

Сред целите на Съвета е развиването и построяването на индустриалните паркове и зони да е обвързвано с обезпечаването на подобаваща инфраструктура и предвидимост за бизнеса в процеса на обмисляне и реализиране на капиталовите планове, при оптималната бистрота в ръководството на обществения запас. “

Но дали това ще бъде реализирано от човек, който е бил в ръководството дружно с дългогодишната директорка на сдружението от времето на последното служебно държавно управление? И дали тази промяна не цели замитане на следите по „ достиженията “ на госпожа Барес и завръщането й по-късно за постигането на нови върхове в развиването на индустриалните паркове?

Малко предистория…..

Отворите ли уеб страницата на НКИЗ, има нещо необичайно, което няма по какъв начин да не ви направи усещане – единствено гръмки прессъобщения от 2017 година до момента и то единствено и само с обществените изяви на Антоанета Барес. Все едно сдружението не е ръководено от други шефове и всичко стартира и свършва с нея.

В общественото пространство пък не липсват и бомбастични заглавия през годините като да вземем за пример „ Огромна непозната компания с 100 млн. евро оборот ще влага в Кърджали “. Да сте чули нещо за икономическия напредък на Кърджали? Колко вложители са били „ на опашка “ от месец октомври 2022 година до момента, както г-жата твърди в свои изявленията?

Каква е инфраструктурната обезпеченост на всички зони, ръководени от НКИЗ без Божурище, чиято обезпеченост се оказва, че е топ приоритет за Барес съгласно нейните медийни изяви?

Колко време би трябвало да мине, с цел да се разсее осведомителното затъмнение и някой да огледа какво в действителност стои зад лъскавите, платени ПР изяви?

Уважаеми представители на горепосочените институции, желаеме да насочим вниманието Ви към държавния Индустриален парк София – Божурище, стопанисван от „ Национална компания Индустриални зони “ ЕАД. Какво ли се крие зад „ достиженията “ на този сполучлив парк??

„ Постижения “ за милиони

Отворете уеб страницата на НКИЗ – на пръв взор всичко ще ви се стори повече от отлично – планове, участия в огромни бизнес конгреси, невиждан инвеститорски интерес и удовлетворени вложители, вложили милионите си в България. Там гордо „ грее “ и паркът в Божурище.

Звучи необикновено, нали? Нека надникнем зад излъскания имидж на парка и да забележим нещата такива, каквито са в реалност. Защото обществеността, жителите на Божурище и вложителите имат право да знаят!

Хубава концепция, но реализацията като че ли куца, когато каруцата е сложена пред коня! Така с едно изречение може да се опише „ триумфът “ на Божурище, в който са налети милиони държавни пари и за тези над 10 години развиване, от които съвсем 6 на Барес, не просто не е на равнището, на което би трябвало да бъде, а е под всякакво равнище!

Ако сте вложител, ще ви бъде разказано с приповдигнат възторг по какъв начин това е звездата на индустриалните паркове, ще ви бъде обезпечено в границите на договарянията, че е построена цялата нужна инфраструктура и че това е най-хубавото място за вложения. Като четете сред редовете, вижте и решете сами!

Разходете се до парка, още на входа ще останете втрещени! Още с влизането ще ви посрещне натрапчива, задушлива миризма. Причината ли? Този съвременен парк, магнит за вложители, няма функционираща пречиствателна станция за отпадъчни води. Въпреки ежедневната активност на всички индустриални и логистични компании, дали има на територията на парка работеща пречиствателна станция

–       Очевидно към момента няма! Не е ли това жестоко нарушаване на законите на Република България?

Реклама

Изправени сме пред груба занемареност и съществени нарушавания на екологичните правила?

Знаят ли институциите и в случай че – да, за какво мълчат толкоз време, а жителите на Божурище търпят това? Не ви ли мирише, скъпи жители на Божурище?

Не знаете ли къде се водят отпадъчните води от парка и какво се случва с тях? Кметът спи ли?

А знаят ли вложителите за всички тези проблеми?

,,Постиженията “ на промишлен парк София – Божурище не стопират до тук. Продължаваме с безумията на тази територия, наречена „ промишлен парк “. На 50 м, движейки се по вътрешните улици на парка, са сложени стотици пътни знаци, осведомителни табели и раздрани билбордове, които са изцяло безполезни и объркващи.

Може би това още веднъж е опит за разходване на държавни средства. Разходете се и вижте! Отново въпроси – какъв брой контракта и за какъв брой пари са подписани за построяването на вътрешна инфраструктура след 2018 година? Какво е платено, за какво и на кого? Все въпроси, които отекват с тревога!

Още нещо, за което от години локалните поданици на „ Толева махала “ стачкуват – против тежкотоварния трафик, минаващ през жилищните региони. Какво е направила Барес за облекчение на трафика през всичките години ръководство? А какво прави актуалният шеф, който е подложен може би да продължи положителните практики на Барес?

Като „ потвърден експерт “ през всичките тези години, както в региона на развиването и ръководството на индустриални зони и паркове, по този начин и като „ специалист “ по публични поръчки в Министерски съвет и Министерство на земеделието и храните, в интервала преди да ръководи индустриални зони, на Барес беше предоставено да развива новата и индустриална зона „ Доброславци “, според РМС 281/10.04.2023 година

Тези „ достижения “ ли чака обществото за развиването на „ първата по рода си държавна зона за стратегическо развиване на автомобилната промишленост в Република България “, където ще привличаме вложители за милиарди от „ доктора по стопанска система госпожа Барес със предпазена дисертация на тематика „ Оценка на факторите за триумф за развиване на индустриалните зони и въздействието им върху районната стопанска система при трансформираща се икономическа среда “ или от финансовия специалист Константин Палавеев, който ловко продължава политиката на доктор Барес?

Г-н Богданов, Вие осведомен ли сте с тези проблеми и анализирахте ли развиването на повереното Ви сдружение, в това число какви са вътре възнагражденията и обществените придобивки? Наясно ли сте, че положителният финансов резултат за 2022 година се дължи на постигнатото от различен шеф, който единствено за 4 месеца беше на мястото на,,професионалистката “ Барес?

На вниманието на институциите:

След като има постоянно държавно управление, белким не е време институциите да стартират да работят и да изискат сметка на Барес и новия шеф Константин Палавеев по следните тематики:

•       Колко контракта с вложители са подписани в интервала 01.09.2022 – 31.07.2023 година?

•       Колко средства са изразходени за осъществяване на предпроектни проучвания  за всички индустриални зони и паркове на „ НКИЗ “ ЕАД в интервала 2017 – 2023 година?

•       Колко средства са изразходвани за контракти с медии, медийни уеб сайтове и търговски сдружения за осведомително и медийно обслужване, за направа на рекламни материали, осведомителни табели, билбордове и визуализация, както и за осъществяване на наземно и въздушно фото и видео снимане след 2017 година досега?

•       Колко средства са изразходвани за командировки в чужбина на изпълнителния шеф в интервала 2017 – 2020 година и какви са резултатите от тези пътувания?

•       Колко контракта с вложители са подписани в интервала 01.09.2022-31.07.2023 година?

•       Колко парични средства общо са изразходени от сдружението за интервала 01.09.2022-31.07.2023 година?

На вниманието на актуалните и бъдещи вложители:

Знаете ли, че ½ от парка няма опция за газоподаване заради неверни планови решения?

Бъдещите вложители знаят ли, че няма опция за ток в парка?

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР