Национална дискусия по демографските въпроси Демографията няма цена организира Движение

...
Национална дискусия по демографските въпроси Демографията няма цена организира Движение
Коментари Харесай

Андрей Арнаудов, ДНК: Днес живеем по-зле, защото не се работи по демографията

Национална полемика по демографските въпроси " Демографията няма цена " провежда Движение за национална идея (ДНК) на 9 юни в София. Конференцията е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и е с присъединяване на изпълнителната власт и работодатели.

Целта на форума е да се набележат съответни цели за превъзмогване на демографската рецесия, по които да се работи, съобщи в " Денят стартира " Андрей Арнаудов от ДНК.

" Въпросът с демографията не е в това, че след 50 или 100 години има заплаха да няма българи, а в това, че през днешния ден живеем по-зле, тъй като не се прави нищо по демографията. Защо нямаме кадрови капацитет в политиката, държавната администрация - тъй като огромен % от хората в дейна възраст са отвън България. Това са всевъзможни хора - някои от тях са доста качествени хора, които могат да са водачи и да поемат значими позиции. И тях ги няма! Така че демографията е обвързвана с това, че през днешния ден живеем по-зле, че стопанската система не създава толкоз, че работодателите непрестанно търсят нови качествени фрагменти за всевъзможни позиции, а тези хора ги няма. " - акцентира Арнаудов.

Той показа социологическо проучване на " Тренд ", направено по поръчка на ДНК, съгласно което към 70% от българите считат демографията за доста значима тематика, само че 83% от жителите не са осведомени с държавната политика за битка с демографската рецесия.

Според Андрей Арнаудов актуалната Демографска тактика не работи, а би трябвало да се набележат ясни цели и да се дефинират виновните за осъществяването им институции.

" Вие вярвате ли в действителност, че последните 30 години има демографска политика в България? Имаме Демографска тактика - това е документ от 130-140 страници, безусловно неясен. За осъществяването му дават отговор над 25 институции, няма съответни цели - това е прелестен метод нещо да не се случи. Ако желаеме да имаме работеща Демографска тактика, би трябвало да има 4-5 целта и това ще е работата ни на 9 юни да се намерения кои биха могли да са целите и кои институции дават отговор за тях. " - съобщи той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР