Национална асоциация Българско Черноморие обжалва пред Върховния административен съд приетия

...
Национална асоциация Българско Черноморие обжалва пред Върховния административен съд приетия
Коментари Харесай

Асоциация обжалва пред ВАС плана за управление на парк `Българка` |

Национална асоциация Българско Черноморие апелира пред Върховния административен съд признатия от Министерския съвет на 30 декември 2021 година проект за ръководство на парк " Българка " , оповестиха от НАБЧ.

Причините са две. Първата от тях е, че проектът е мощно рестриктивен и има действителна заплаха да провали строителството на тунела под Шипка. Освен това осуетява проектите за развиване на туризма в Габрово и Трявна.

Вторият недостатък е, че на проекта за ръководство на парк " Българка " не е осъществена наложителната екологична оценка и оценка за съгласуемост по зоните от Натура 2000. Това опонира на няколко закона - за запазване на околната среда, за биологичното многообразие, за предпазените територии и на Европейската инструкция 2001/42, показват от асоциацията.

Бившата директорка на парк " Българка " Мая Радева разпорежда на консорциум Обединение " Българка 2013 " с началник настоящия зам.-министър на екологията Тома Белев създаване на проекта. В консорциума вземат участие компаниите " Марсилеа ", " Стерна консулт " и WWF - Световен фонд за дивата природа с шеф Веселина Кавръкова. Участието на WWF е доста смущаващо, тъй като тъкмо те са обжалвали пред Върховен административен съд оценките за влияние върху околната среда на тунела под Шипка и обходния път на Габрово, прецизират от НАБЧ.

Сега по предложение на Тома Белев в качеството му на зам.-министър Мая Радева е назначена за шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда Велико Търново, допълват от националната асоциация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР