Национализацията на ЧЕЗ вече се радва на всенародно одобрение и

...
Национализацията на ЧЕЗ вече се радва на всенародно одобрение и
Коментари Харесай

Да листваме ЧЕЗ на Българска фондова борса

Национализацията на ЧЕЗ към този момент се радва на всенародно утвърждение и си мисля, че това е задачата на цялата пушилка към Гинка.

Това разяснява Владислав Панев, съпредседател на Зелените и притежател на „ Скай ръководство на активи “.

За мен базовия сюжет към този момент е, че страната и индивида зад госпожа Върбакова ще поемат контрола под бурни ръкопляскания. Нека напомним обаче какво се случва и сега в държавните енергийни компании. Брутални загуби и отговорности от няколко милиарда лв., упоритости за мятане на още милиарди в обречени планове, практическа възбрана за включване на нови мощности на пазарни цени към енергийната система. Всичко това подсигурява или високи цени в бъдеще, или осчетоводяване на загубите за сметка на страната.

Тоест, ще заплащат или потребителите на електрическа енергия, или данъкоплатците. Още една държавна компания (по-рано още няколкото на ЧЕЗ) ще значи още схеми за обири за ръководещите. Назначаване на техни хора в бордове, партийни фрагменти на всички равнища и във всички обитаеми места. И източване посредством публични поръчки. Защото това се случва в държавните енергийни компании. Особено когато електропреносната мрежа би трябвало да се модернизира. Това ли желаеме? Ако да, апелирам. Бих предложил тъкмо противоположното.

Продажба на 10-20% от капитала на държавните енергийни компании на фондовата борса. Така че контрола върху тях от страна на акционери да е мощен. Защото, когато имаш "skin in the game ", тогава можеш да съдиш шефовете за разхищения, а самата компания ще е длъжна да дава подробна информация за покупко-продажби, доклади и така нататък

Дял може да се трансферира и в Сребърния фонд. Така че да имаме с една концепция повече гаранции за бъдещите си пенсии. Това направиха в Румъния и преобладаващо държавните им енергийни компании работят на солидни облаги и разпределят дивиденти. На Запад също е по този начин. Другото е да либерализираме пазара.

Да се позволяват елементарно нови производители, които да продават електрическа енергия на конкурентни цени. Разходите за ВЕИ към този момент са задоволително ниски. Вярно, до няколко години вятърните перки ще могат да издухат конкуренцията на "нашите " хора.

Но технологиите се развиват и няма смисъл да поддържаме старите, единствено тъй като са на другари на властта, въпреки и да продават скъпо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР