Национален протест ще блокира днес Орлов мост в София. Той

...
Национален протест ще блокира днес Орлов мост в София. Той
Коментари Харесай

Бездействието убива децата ни всеки ден: Десетки на протест заради катастрофите

Национален митинг ще блокира през днешния ден Орлов мост в София. Той е под надпис „ Стига толерантност. Бездействието убива децата ни всеки ден ” и е проведен след гибелта на Явор и Ани. Те починаха на столичния бул. „ Сливница ”, до момента в който пресичат на пешеходна пътека.

Началото на шествието беше в 11:30 часа пред постройката на Народното събрание. Там близки на починали в произшествия резервираха минута безмълвие в тяхна памет. След това участниците в митинга продължиха към пл. „ Орлов мост ”. Той ще остане затворен за 10 минути. Накрая протестиращите ще се съберат пред Министерство на вътрешните работи.

Родители, изгубили децата си при пътнотранспортни катастрофи излизат с апел да бъде спряно насилието по пътищата в страната.

Иван Спасов е уредник на митинга. Той изясни пред камерата на Нова, че настояванията са свързани с незабавни промени в Наказателния кодекс и Закона за придвижване по пътищата. Близки на починали желаят породена гибел след ПТП да бъде гледа като съзнателно ликвидиране. Промените в закона би трябвало да се случат до края на седмицата. В противоположен случай протестиращите заплашват със затваряне на огромни пътни артерии в цялата страна, увери уредникът.

„ Нашата цел е 0 убийци на пътя и 0 жертви на пътя. Това настояваме да се схване като принцип и цел от страната и обществото и да се работи и вършат взаимни отстъпки с други фактори в името на пътната сигурност ”, написа в позиция на уредниците.

Исканията им към НС са бързи законодателни промени в границите на седмица-две с цялостен консенсус от всички политически партии. Протестиращите желаят ограничавания за младите водачи, повишени наказания, криминализиране на шофиране с над 50 км/ч, без брошура и отхвърли да се даде кръвна проба.

Исканията към МВР са цялостна готовност на техния персонален състав и техника за надзор на придвижването и скоростта. Близки на починали желаят още незабавно закупуване на камери и образуване на система и екипи, която да сплотява всички камери в страната за наблюдаване на трафика, за тол таксите и така нататък, тъй че да има ефикасен и непоколебим надзор и бързо налагане на наказания.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР