Нациите от ЕС трябва да претеглят ползите и негативите по

...
Нациите от ЕС трябва да претеглят ползите и негативите по
Коментари Харесай

Литва изрази съмнения по проекта за Северен поток 2

Нациите от Европейски Съюз би трябвало да претеглят изгодите и негативите по бъдещето на газопровода " Северен поток 2 ", съобщи министърът на енергетиката на Литва Зигимантас Ваичунас , представен от Спутник, откакто Германия позволи строителството на плана в териториалните води на страната.

Преди да се вземе решение по " Северен поток 2 " е нужно да се реализира съглашение сред основните институции на Европейски Съюз доколко при такива планове ще се ползва законодателството на блока, както и при друга инфраструктура, свързваща Европейски Съюз с трети страни, декларира той пред осведомителна организация Елта.

Енергийният министър на Литва съобщи, че страните членки разискват предлагането на Европейска комисия да се осъвремени директивата за природния газ, с цел да се подсигурява, че всички газопроводи, влизащи на територията на Европейски Съюз ще се преценяват с регулациите на блока.

При избрани случаи, Германия има правото да издава позволения за градеж, които ползва посредством националното си законодателство, само че този план, като се имат предвид  всички геополитически аспекти и фактът, че аргументи доста полемики и тълкования при използването на закона на Европейски Съюз, би трябвало да бъде прегледан в по-широк подтекст, означи Ваичунас.

Миналият месец президентът на Литва Далия Грибаускайте сложи под въпрос икономическите изгоди от новия газопровод, който ще придвижва газ от Русия през Балтийско море. Тя съобщи, че Ваичунас счита, че това е политически план.

Северен поток 2 е взаимен план на съветска, френска, австрийска, немска и британско-холандска компании. Целта му е да достави 55 милиарда кубични метра съветски природен газ на година в Европейски Съюз. Очаква се газопровода да стартира работа още тази година.

Според плана газопроводът би трябвало да стигне до крайбрежията на Германия. Берлин издаде позволение в сряда за градежа на газопровода в немски води.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР