Натрият (основният компонент на готварската сол) е много важно хранително

...
Натрият (основният компонент на готварската сол) е много важно хранително
Коментари Харесай

Най-полезните храни за сърцето

Натрият (основният съставен елемент на готварската сол) е доста значимо хранително вещество и в случай че изцяло се отстрани от диетата, това може да бъде неприятно за здравето. Но тялото ни се нуждае от доста малко от него и превишаването на безвредна доза може да докара до високо кръвно налягане и нараснал риск от инфаркт, сърдечна непълнота, инсулт и даже бъбречно заболяване, написа zdrave.to.

Следните 7 храни съдържат извънредно потребни хранителни субстанции за положителното здраве на сърцето.

Грах и фасул

Протеините и фибрите, намиращи се в бобовите растения, са доста значими за поддържане на здравословно тегло, а оттова и за здравето на сърцето. Освен това всички тези култури съдържат малко мазнини и въобще не съдържат холестерол.

Препоръчваме да изберете сушени храни пред консервирани: макар че се готви по-дълго, консервираният фасул или грах нормално съдържат доста добавена сол и захар.

Плодове

В множеството плодове или въобще няма сол, или доста малко. Освен това пресните плодове са богати на фибри, както и витамини, микроелементи и потребни антиоксидантни съединения, които понижават възпалението и оказват помощ на клетките на тялото ни да се възстановят от офанзивата на свободните радикали.

Кисело мляко

Друг страховит артикул за всеки, който се грижи за здравето на сърцето: киселото мляко освен подкрепя естественото храносмилане (важно за надзор на теглото), само че също по този начин понижава риска от инфаркт и инсулт.

Изберете натурално кисело мляко, без добавена захар, с цел да поддържате под надзор количеството добавена захар в диетата си.

Ядки и семена

Добрата вест е, че изследванията удостоверяват, че тези, които постоянно ядат ядки или семена, са по-малко склонни да получат сърдечно-съдови болести в последна сметка.

Но е значимо да запомните, че си коства да изберете ядки без добавени сол, захар, мед или сироп.

Зеленчуци

Както плодовете, по този начин и зеленчуците съдържат значими хранителни субстанции, които могат да оказват помощ за намаление на холестерола и кръвното налягане.

А в зеленчуците като аспержи, зелен боб, краставици, патладжан, чесън и тиква не се съдържа естествена сол. Яжте ги постоянно, само че когато готвите, пробвайте се да добавите минимално количество сол.

Зърнени храни

Друга страхотна храна за здравословна диета: съвсем всички зърнени храни съдържат мудни въглехидрати, които ви оказват помощ да се чувствате сити за дълго време, както и да поддържате здравословни равнища на кръвната захар. И, несъмнено, пробвайте се да добавяте по-малко сол по време на процеса на готвене - елда, булгур, киноа и други зърнени храни са доста вкусни!

Билки и подправки

Искате ли да употребявате по-малко сол при готвене? Добавете повече ароматни билки и подправки! Освен това множеството подправки и ароматни билки съдържат разнообразни потребни съединения, някои от които защищават здравето на сърцето.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР