Натриевите съединения се намират в земната кора, морската вода, под

...
Натриевите съединения се намират в земната кора, морската вода, под
Коментари Харесай

Натрий - как действа на организма

Натриевите съединения се намират в земната кора, морската вода, под формата на смес, която има наклонност да оцветява каменната сол в синьо заради действието на радиация.

Натрият е мек еластичен алкален метал, има сребристо бял цвят и искра при свеж прорез (натрият е изцяло допустимо да се реже с нож). При използване на напън той се трансформира в транспарантно алено вещество, кристализиращо при естествена температура. Когато взаимодейства с въздуха, той бързо се окислява, заради което е належащо натрият да се съхранява под пласт керосин.

Как работи натрият на човешкия организъм

Натрият има голям резултат върху човешкото тяло. Той обезпечава водно-солевия баланс в клетките на тялото. Храносмилането е невероятно без натрий в тялото ни, а отделителните процеси също не могат без присъединяване на натрий. Този химичен детайл оказва помощ за балансиране на сърдечния темп. С помощта на натрий потребните субстанции в човешкото тяло се трансферират от клетка в клетка. Например натрият носи кръвната захар до всяка клетка в тялото ни. Освен това обезпечава естественото действие на нервната система.

Свойствата на потребния за организма натрий са:

- Нормализиране на водно-солевия метаболизъм;

- Активиране на ензимите на слюнката и панкреаса;

- Участие в производството на стомашен сок;

- Поддържане на естествен киселинно-алкален баланс;

- Генериране на функционалности на нервната и мускулната система;

- Съдоразширяващо действие;

- Поддържане на осмотичната централизация на кръвта.

Дневната потребност от натрий за възрастни е 550 мг, за деца и юноши - 500-1300 мг. По време на бременност потребността от натрий дневно е 500 мг, а в някои случаи (обилно изпотяване, дехидратация, банкет на диуретици) би трябвало да се усили.

Храни с натрий

 Натрий

Натрият се съдържа в съвсем всички морски блага, риби, кокоши яйца, зърнени храни (елда, ориз, ечемик, овесени ядки, просо), бобови растения (грах, боб), зеленчуци (домати, целина, моркови, зеле, цвекло), млечни артикули и карантия.

Усвояване на натрия

Натрият се съдържа в съвсем всички храни, макар че по-голямата част (около 80%) тялото получава от готварска сол. Усвояването му в организма на човек се реализира основно в стомаха и тънките вътрешности. Витамин D усъвършенства абсорбцията на натрий, само че прекомерно солените и богати на протеини храни пречат на естественото асимилиране.

Признаци на недостиг на натрий

Липсата на натрий може да бъде доста неприятна за човешкото тяло. В доста случаи може да докара до дехидратация на тъканите, вследствие на което функционалността на всички вътрешни органи се утежнява. Възможно повръщане, гадене, увреждане на паметта, психологични разстройства, незаинтересованост, тахикардия, разнообразни бъбречни болести (олигурия, анурия). Недостигът на натрий мощно визира работата на сърцето, заради което човек развива болести на сърдечно-съдовата система, нарушаване на сърдечния темп.

Симптоми на недостиг на натрий

- дехидратация;

- загуба на вкус, загуба на способността да се прави разлика сред вкусове;

- повръщане, гадене;

- стомашни спазми;

- формиране на газове;

- замаяност, отмалялост, промени в настроението;

- мускулна уязвимост и спазми;

- кожни обриви.

Признаци на остатък на натрий

 Натрий деяние

Точно като дефицита, остатъкът от натрий също може да бъде рисков за човешкото здраве. В случай на нараснал банкет на сол и модифицирани храни с добавка на сол в тялото се появява струпване на течности. Това, от своя страна, води до формиране на отоци, тъмни кръгове, торбички под очите, от време на време се появяват и крампи. Човекът става раздразним, нервозен. Има в допълнение натоварване на сърцето, покачва се кръвното налягане. Големият банкет на натрий под формата на сол също ще изчерпи запасите от калий, калций и магнезий. Ето за какво храни със наличие на натрий би трябвало да се употребяват, само че умерено.

Симптоми на остатък на натрий са:

- отоци;

- интензивна жажда;

- болести на сърцето и кръвоносните съдове (възможен инсулт);

- бъбречни болести, хипертония;

- воднянка (асцит) - съществуване на свободна течност в коремната кухина

- алергични реакции.

Статистиката демонстрира, че човек употребява повече натрий дружно с храната, в сравнение с би трябвало. Следователно доста постоянно има остатък, а не липса на натрий.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР