НАТО значително ще увеличи числеността на мироопазващата си мисия КФОР

...
НАТО значително ще увеличи числеността на мироопазващата си мисия КФОР
Коментари Харесай

Насилието в Косово и ненаучените уроци от миналото

НАТО доста ще усили числеността на мироопазващата си задача КФОР в Косово. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг разгласи, че още 700 бойци ще бъдат ситуирани в Западните Балкани, осведоми АРД. Освен това ще бъде образуван и още един батальон от резервисти, които ще могат да бъдат трансферирани в региона при потребност.

Сблъсъците сред силите на НАТО в Косово КФОР и протестиращи етнически сърби бяха провокирани от недоволството на сръбското болшинство в Северно Косово от встъпването в служба на новите кметове, които са етнически албанци. Те завоюваха изборите, откакто етническите сърби в региона бойкотираха последните локални избори, напомня АРД. Войниците от КФОР се наложи да пазят общините на няколко места, където имаше вълнения.

Ситуацията в Северно Косово остава напрегната

От КФОР настояват, че са " дали отговор на непровокирани набези от нападателни протестиращи ". При конфликтите са били ранени 30 бойци от италианските и унгарските подразделения на мироопазващите сили, има и 53-ма потърпевши от протестиращите, написа АРД.

Инцидентите продължиха и на идващия ден, когато маскирани сърби нападнаха двама публицисти в колите им с албански регистрационни номера в Лепосавич. Десетки бойци на НАТО не престават да охраняват центъра на Звечан, където бяха най-ожесточените безредици в понеделник.

Научени ли са уроците от войната?

Конфликтите в Северно Косово не стопират от години, напомня АРД. Държавата с 1,8 милиона поданици, болшинството от които са етнически албанци, разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година. Правителството в Белград обаче към момента третира Косово като провинция на Сърбия. Там живеят и към 120 хиляди сърби - множеството в северната част на страната.

Мироопазващата задача на НАТО беше изпратена в Косово от Организация на обединените нации през 1999 година. В момента там има към 3800 бойци от КФОР. 

Тогава обстановката изглеждаше като че ли всичко към този момент е умерено, написа по тематиката Ерих Ратфелдер в коментар за " Тагесцайтунг ". Според създателя обаче непоклатимост и мир скоро не могат да се чакат в района. " Това евентуално се дължи и на обстоятелството, че днешните политици, дипломати и публицисти не си дават сметка за уроците от войната в Косово. Затова и се взимат политически решения, които не отразяват последствията от тази страница в историята и по този начин основават предпоставки за нови спорове ", четем още в коментара на Ратфелдер в немската медия.

Звечан, Косово: бойци от КФОР разпъват бодлива тел пред постройката на кметствотоСнимка: Bojan Slavkovic/AP/picture alliance

" Не можем да си позволим различен спор "

Тази последна ескалация на спора в Косово идва напълно малко, откакто с посредничеството на Европейския съюз Белград и Прищина се споразумяха за нормализиране на връзките, напомня АРД. По всичко проличава обаче, че в този момент това е надалеч в бъдещето. Върховният представител по външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел разкритикува конфликтите в Северно Косово и се обърна към управляващите в двете страни с молба да възстановят спокойствието. " Твърде доста принуждение има в Европа сега. Не можем да си позволим различен спор ”, сподели Борел.

Според Ратфелдер обаче политическият спор на Балканите сега е доста по-повърхностен от преди. Авторът счита, че политиците и дипломатите, които възобновяват споровете в Косово, не са подложени на критика задоволително остро. В същото време американски и европейски дипломати се пробват да привлекат на своя страна сръбския президент Александър Вучич, четем още в коментара на " Тагесцайтунг ".

Няма по какъв начин да се чака Вучич да промени курса си радикално поради напън от няколко западни дипломати, продължава Ратфелдер. Много по-лесно би било напън да се окаже върху държавното управление в Прищина, което доста повече желае бъдещето да е спокойно.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР