НАТО засилва присъствието си в Косово с войски на Обединеното кралство, докато напрежението нараства

...
Напрежението се повиши миналия уикенд след смъртоносна обсада на манастир
Коментари Харесай

Напрежението се повиши миналия уикенд след смъртоносна обсада на манастир в Северно Косово, като маскирани въоръжени мъже и местната полиция се сблъскаха с противопоставяне.

Въоръжени мъже ' щурмуващ манастир" в косовски кадри

Нападателите се барикадираха вътре със свещеници и посещаващи поклонници - и в 12-часова престрелка.

Това е един от най-лошите инциденти, откакто Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. като Съветът за национална сигурност на Белия дом твърди, че това е "добре координирана и планирана" атака.

Министър-председателят на Косово Албин Курти обвини Сърбия, че е организирала атаката - твърдения, които бяха отхвърлени.

Г-н Курти приветства решението на НАТО и твърди, че атаката миналата неделя предполага, че Сърбия, която не признава суверенитета на Косово, иска да дестабилизира страната с помощта на Русия.

Полицай и трима въоръжени мъже бяха убити в Косово при нарастване на напрежението със Сърбия

Той каза: „Те търсят машина на времето. Искат да върнат часовника с 30 години назад. Но това няма да се случи.“

Прочетете повече:
Защо избухна напрежението?
Джокович изпраща политическо послание

Мей: Насилствени сблъсъци в Косово

САЩ официални лица наблюдават голямо разполагане на сръбски войски по границата с Косово, като г-н Мурти твърди, че „имат много военно оборудване“ от Русия и Китай.

Съгласно новото споразумение британските войски са разположени под командването на НАТО, „ако е необходимо, за справяне с настоящата ситуация“.

Изображение: Карта на Косово и Сърбия

Те ще формират част от мироопазващите сили на KFOR, които се състоят от около 4500 войници от около 27 НАТО и страни партньори.

На Запада има опасения, че Русия, действайки чрез Сърбия, може да иска да дестабилизира Балканите и да отклони поне част от вниманието от пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР